ΤΟΠΙΚΑ

Ανικανότητα τοπικών φορέων ~ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΟΡΟΥΣ ΒΟΛΙΩΤΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ

ανικανότητα-τοπικών-φορέων-στερουν-α-130244

Μετά τον αποκλεισμό του Βόλου από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα περιορίστηκαν σε δηλώσεις και δελτία τύπου

«Βατερλό» 2 εκ. ευρώ που θα μοιράζονταν εκατοντάδες οικογένειες Βολιωτών που είναι στα όρια της φτώχειας, άποροι και δεν έχουν κανένα εισόδημα αλλά και για την τοπική αγορά η εξαίρεση από το πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το «στραπάτσο» στερεί από την πόλη που έχει καταγεγραμμένη ανεργία 38%, πόρους περίπου 1,5 με 2 εκ. ευρώ για ένα τρίμηνο που θα κατανέμονταν στο 7% του πληθυσμού, όσα και τα χρήματα που θα μοιραστούν στη Λάρισα με ποσοστό ανεργίας 22,3%, για την εφαρμογή του ίδιου προγράμματος, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο αποκλεισμός της Μαγνησίας προκαλεί «πολιτικό αλληλοσπαραγμό» με κανέναν όμως να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχία. Χθες από το πρωί, αντί οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πόλης να μεταβούν στην Αθήνα και να απαιτήσουν άρση της αδικίας εις βάρος του Βόλου, αναλώθηκαν σε έναν «πόλεμο ανακοινώσεων» με αιχμές και βολές ένθεν κακείθεν, μόνο και μόνο για να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Εωλη και αβάσιμη επιχειρηματολογία

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η έωλη επιχειρηματολογία που διατυπώθηκε χθες κυρίως από την κυβερνητική βουλευτή στο Νομό Ζέττα Μακρή εις απάντηση της δυσφορίας που επικρατεί για την απώλεια του πιλοτικού προγράμματος. Η επίκληση εκ μέρους της κ. Μακρή ότι «σε όλα τα κράτη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βαρύνουσα άποψη για τον τρόπο που μοιράζονται τα χρήματα, που η ίδια διαθέτει» είναι παντελώς έωλη, καθώς είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. διαθέτει τους πόρους στα κράτη μέλη και τα αρμόδια υπουργεία είναι αυτά που αποφασίζουν πως και που θα κατανεμηθούν. Παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επισήμανε ξεκάθαρα ότι θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε περιοχές που έχουν υψηλή ανεργία. Η δήλωση αυτή του κ. Βρούτση, ασφαλώς και δεν αφορά στη γειτονική Λάρισα που η ανεργία είναι στο 22,3% όταν στο Βόλο ήδη το ποσοστό έχει σκαρφαλώσει στο 38%, δέκα περίπου μονάδες υψηλότερα και από το πανελλαδικό ποσοστό.

Πόλεμος… χαρακωμάτων στα ερείπια

Την ώρα που θα περίμενε κανείς το πολιτικό προσωπικό της πόλης μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, να αναλάβει πρωτοβουλίες χθες κιόλας προκειμένου να αρθεί η αδικία εναντίον του Βόλου, έγινε ακριβώς το αντίθετο. «Πόλεμος ανακοινώσεων, αιχμών και βολές» προκειμένου να μην «φορτωθεί» κανείς την ευθύνη για αυτή τη νέα αποτυχία που στερεί από την πόλη και από πολλές οικογένειες χωρίς κανένα πόρο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ανακουφιστούν έστω και προσωρινά.

Ο πρώην δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης άφησε σαφείς αιχμές κατά της κ. Μακρή αλλά και του κ. Μπέου κάνοντας λόγο για φτηνές δικαιολογίες και «ότι η διαφαινόμενη εξέλιξη ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένη και ο ίδιος ήταν ο μόνος που ανέδειξε και διεκδίκησε και παρά την πρόσφατη εκλογική του ήττα, το αίτημα να συμπεριληφθεί ο Δήμος Βόλου στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου». Υπενθύμισε επίσης ότι στις 17 Ιουλίου κάλεσε όλους τους φορείς σε δυναμική διεκδίκηση, να στηρίξουν αυτό το αίτημα διαβλέποντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξαίρεσης και ότι κανείς δεν ανταποκρίθηκε και επικρίνει επίσης τον νέο δήμαρχο Αχ. Μπέο αναρωτώμενος γιατί στην πρώτη συνάντηση με την κ. Μακρή μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν συζήτησαν ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη υπάρχουν ακόμη περιθώρια αντίδρασης εάν όμως όπως σημειώνει επιμείνει η κυβέρνηση στην αρχική της απόφαση, αυτή θα είναι αυθαίρετη και έωλη και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση της δημοτικής αρχής και των άλλων φορέων.

Στις αιχμές του κ. Σκοτινιώτη, συνεργάτες του δημάρχου Αχ. Μπέου τόνιζαν λίγο αργότερα, ότι είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η άποψη του αποδοκιμασθέντος οικτρά, πρώην Δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη για την προφανή αδικία σε βάρος του Βόλου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο άνθρωπος που ανέχθηκε, βυθισμένος στην απόλαυση της εξουσίας του, να φθάσει η ανεργία στην πόλη το 38%, χωρίς καμία αντίδραση, εμφανίζεται τώρα οργισμένος. Και ασκεί και κριτική και ζητεί και ευθύνες. Μπορεί να έχασε όλα τα σύμβολα της εξουσίας του, όχι όμως και την υποκρισία… την διατηρεί στο ακέραιο».

Ανταπαντώντας εξάλλου στο σχόλιο των ανώνυμων συνεργατών του κ. Μπέου και στη δήλωση της κ. Μακρή, ο Παν. Σκοτινιώτης αργά το βράδυ τόνιζε «Θα συνιστούσαμε στους ανώνυμους συνεργάτες του κ. Μπέου, αντί να σπαταλούν το χρόνο τους αναμασώντας μονότονα τα χιλιοειπωμένα προεκλογικά κλισέ, να ενημερώσουν τον κ. Μπέο ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει εδώ και τρεισήμισι μήνες και ότι πλέον θα κρίνεται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Οσο για τη δήλωση της κ. Μακρή, καταγράφουμε ως σημαντική επιτυχία το γεγονός ότι ο Βόλος δεν θα εξαιρεθεί από το μέτρο της διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος όταν το μέτρο εφαρμοστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Είχε προηγηθεί δήλωση της κ. Μακρή στην οποία τόνιζε «αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον, κατανοώ την πικρία, δικαιολογώ το προσωπικό πολιτικό συμφέρον. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα όσων τοποθετήθηκαν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οφείλω να εξηγήσω ότι τα κοινοτικά κονδύλια μοιράζονται με τους όρους και τις προδιαγραφές, που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την προκρινόμενη αυτή τη στιγμή λύση (που δεν αποτελεί οριστική απόφαση), εννοείται πως από την πλευρά μου υπάρχει αντίδραση. Απλώς, πάντοτε και σε όλα τα κράτη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βαρύνουσα άποψη για τον τρόπο που μοιράζονται τα χρήματα, που η ίδια διαθέτει. Απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι η ομολογία από τον κ. Π. Σκοτινιώτη της αποτυχημένης προσπάθειας, που και ο ίδιος κατέβαλε για το θέμα αυτό. Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που έχουν απομείνει σ΄ αυτό το κοινοτικό πρόγραμμα θα δοθούν πιλοτικά, με βάση κριτήρια, που θα τεθούν αντικειμενικά. Η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια, κατά συνέπεια και στον δήμο Βόλου τον Ιούνιο του 2015».

Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Π. Μουτσινάς σημείωσε «έχουμε κυβέρνηση με υπουργούς ή ανίσχυρα φερέφωνα του Ευρωσυστήματος» καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του Βόλου. Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησαν επίσης με δηλώσεις τους η πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Ν. Οικονόμου και ο γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου