ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικοποίηση των μέτρων στην Ε.Ε.

οριστικοποίηση-των-μέτρων-στην-ε-ε-851206

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN).
Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN τα θέματα που θα συζητηθούν είναι κυρίως η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (11-12 Δεκεμβρίου 2008).
Στην ατζέντα της συζήτησης των υπουργών Οικονομίας συμπεριλαμβάνεται το θέμα του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2008) για τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές πετρελαίου.

Επίσης θα συζητηθεί η περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, η ενίσχυση των εποπτικών κανόνων του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων και η διασφάλιση της γρήγορης και συντονισμένης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Θα συζητηθούν ακόμα η αναθεώρηση της οδηγίας για τις λεγόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων και θέματα σχετιζόμενα με τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Τέλος, θα συζητηθούν φορολογικά θέματα όπως η πρόταση οδηγίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τη φορολογία εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Μείωση στα επιτόκια
Μεγάλη μείωση των επιτοκίων αναμένει η αγορά την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 3,25% από τις αρχές Νοεμβρίου όταν είχε μειωθεί κατά 0,50%.
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι την Πέμπτη τα επιτόκια θα μειωθούν στο 2,75%, ωστόσο δεν λείπουν και αυτοί που βλέπουν μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 0,75% – 1%.
Τις προθέσεις της ευρωτράπεζας έδειξε ο ίδιος ο πρόεδρος της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι θα μπορούσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι περιορίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτά τα στοιχεία ήρθαν δύο ημέρες μετά, κατά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,1%, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου