ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν τη σύνταξη λόγω επίσχεσης…

χάνουν-τη-σύνταξη-λόγω-επίσχεσης-132799

Δεν αναγνωρίζονται τα ένσημα σε απολυμένους που διεκδίκησαν τα λεφτά τους

Σε απόγνωση εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πλησίον της σύνταξης καθώς δεν αναγνωρίζονται τα ένσημα για περιόδους που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και τώρα κινδυνεύουν να μην μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο Βόλο το πρόβλημα αφορά κυρίως σε εργαζόμενους που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του μετάλλου και έχουν κλείσει.

Οι εργαζόμενοι για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας για αρκετά μεγάλο διάστημα. Διαπίστωσαν όμως αργότερα και όταν χρειάστηκε να κάνουν καταμέτρηση ενσήμων, ότι η ασφάλισή τους για εκείνο το επίμαχο διάστημα είναι στον αέρα και ουσιαστικά τα ένσημα κόπηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για όσους χρειάζονται μέχρι και 100 ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν.

Το ΙΚΑ τους ενημέρωσε ότι δικαιούνται τα ένσημα της επίσχεσης μόνο για τον πρώτο μήνα ενώ για περισσότερο χρόνο απαιτείται να υπάρχει δικαστική απόφαση, η οποία να επιδικάζει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Αυτό όμως αποτελεί μία παγίδα για τον εργαζόμενο αφού αφορά ουσιαστικά όσους προσφεύγουν να βγουν από την επίσχεση και να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ τους προτρέπει να το κάνουν αυτό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίρνουν το επίδομα ανεργίας για περισσότερους μήνες. Με αυτήν την πολιτική, ουσιαστικά απαλλάσσεται ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις του, αφού επιβαρύνεται αποκλειστικά ο ΟΑΕΔ. Ετσι, όμως μπορεί ο κάθε εργοδότης να αφήνει απλήρωτους τους εργάτες και στη συνέχεια να αντικαθιστά τους εργαζόμενους με άλλους επιδοτούμενους εργάτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο του για σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση εργασίας (Αρ.325 του Α.Κ.). Ασκώντας το δικαίωμα αυτό ο μισθωτός δηλώνει στον εργοδότη ότι διακόπτει την απασχόλησή του μέχρι να του καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του.

Η επίσχεση εργασίας έχει ως αποκλειστικό και μόνο σκοπό να υποχρεώσει τον εργοδότη να καταβάλει στον μισθωτό τις δεδουλευμένες και καθυστερούμενες αποδοχές. Δεν μπορεί να ασκηθεί επίσχεση εργασίας με σκοπό τον εξαναγκασμό του εργοδότη για αυξήσεις αποδοχών ή άλλες παροχές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας για βάσιμες αξιώσεις του, ο εργοδότης δεν μπορεί να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας και γίνεται υπερήμερος ως προς την αποδοχή των υπηρεσιών του εργαζόμενου, εφόσον αποκρούει την προσφορά του χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου