ΤΟΠΙΚΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ωρα μηδέν…

μεσογειακοι-αγωνεσ-ωρα-μηδέν-851206

Ομαδικά πυρά χθες από τους τοπικούς φορείς κατά της κυβέρνησης για την ολιγωρία και την παρελκυστική τακτική που έχει επιλέξει για το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων, όπως αυτό διαφάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε προχθές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Οι απαντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού δημιούργησαν ανησυχία και προβληματισμό για μία σειρά από έργα, όπως είναι το κωπηλατοδρόμιο στην Κάρλα και το γήπεδο του γκολφ, ενώ εγείρονται ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά αναφορικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των έργων των Μεσογειακών Αγώνων από την κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγγραφή σχετικής πίστωσης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Ειδικότερα, χθες για το θέμα είχαμε δηλώσεις για τις τελευταίες εξελίξεις από το Δήμαρχο Βόλου, που μίλησε το πρωί σε διάφορους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, δηλώσεις έγιναν ακόμη από το Νομάρχη Μαγνησίας, το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδη, ενώ από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου κατέθεσε πρόταση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαστεργίου και προτείνει την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να χαραχθεί η πολιτική και ο τρόπος διεκδίκησης των έργων που περιλαμβάνονται στο Φάκελο των Αγώνων.

Δήλωση του Νομάρχη
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις και ο χειρότεροι φόβοι μας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για την επιτυχία του εγχειρήματος η αδικαιολόγητη αβελτηρία, η πρωτοφανής προχειρότητα και η απουσία σοβαρού σχεδιασμού εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης τόσο για τα κυρίως αθλητικά έργα, όσο και για τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που συνδέονται με το μεγάλο αυτό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούσαν ένα στοίχημα για την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Πλέον αυτό το στοίχημα κινδυνεύει να χαθεί, αφού όλα μαρτυρούν ότι η Κεντρική Διοίκηση αποδίδει χαμηλή προτεραιότητα στο όλο εγχείρημα. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο προβάλλει επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στην οργάνωση των Αγώνων.
Το τεράστιο κενό που έχουν δημιουργήσει η αδράνεια και οι καθυστερήσεις των Υπουργείων, πρέπει επειγόντως να καλυφθεί από τη συντονισμένη και ιεραρχημένη δράση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα θρηνήσουμε άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας».

Ο Δήμαρχος
Βόλου

Ειδικότερα χθες το πρωί μιλώντας σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βόλου (ΕΡΑ, ΑΚΡΟΑΜΑ) ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης, σχολιάζοντας τι τελευταίες εξελίξεις και τις απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τον κ. Ιωαννίδη, στον οποίο επέρριψε προσωπικά τις ευθύνες, καθώς βρίσκεται, όπως τόνισε, σε διαφορετική τροχιά από τον πολιτικό του προϊστάμενο κ. Λιάπη και κινείται σε ακραίες τοποθετήσεις. «Ο υφυπουργός Αθλητισμού, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, φάνηκε ανέτοιμος ν’ απαντήσει στη Βουλή για τα θέματα των Μεσογειακών Αγώνων. Η διάσταση απόψεων που έχει με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη τον οδηγεί σε ακραίες, όπως τις χαρακτήρισε, τοποθετήσεις. O υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης, συνέχισε ο κ. Βούλγαρης, όταν επισκέφτηκε το Βόλο, δεσμεύτηκε για μία σειρά έργων κι αυτό δεν μπορεί να ακυρωθεί από κανέναν. Ο κ. Ιωαννίδης βλέπει τους Μεσογειακούς ως πάρεργο σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση εγγυήθηκε για τη διοργάνωσή τους, χρηματοδοτώντας τα απαραίτητα έργα από το δημόσιο κορβανά»
Στις ίδιες χθεσινές ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε και στο Μεσογειακό Χωριό και αναφέρθηκε στο διαμελισμό του σε Βόλο (875 κατοικίες) και Λάρισα (175 κατοικίες), σημειώνοντας ότι και «στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όσο και σε Μεσογειακούς Αγώνες δημιουργήθηκαν δύο χωριά για τις ανάγκες αθλητών και δημοσιογράφων αντίστοιχα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και για την περίπτωση των Μεσογειακών Αγώνων Βόλου-Λάρισας», ενώ αναφέρθηκε και στην ανετοιμότητα του αντίστοιχου Χωριού και στην ιταλική Περούτζια που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2009».
Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις γκολφ και την απάντηση που έδωσε ο Γ. Ιωαννίδης ότι αν δεν γίνει το άθλημα στο Βόλο μπορεί να γίνει στη Λάρισα ή στην Αθήνα, ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το γκολφ δεν είναι υποχρεωτικό άθλημα στους Μεσογειακούς Αγώνες, όπως και κάποια άλλα, εάν προκύψουν προβλήματα στις εγκαταστάσεις, υπάρχει το περιθώριο να μην πραγματοποιηθεί το άθλημα. Για το Κωπηλατοδρόμιο στην Κάρλα και για τις ενστάσεις που εκφράζει ο Γ. Ιωαννίδης, ισχυριζόμενος ότι θα γίνει μόνον εφόσον οι τοπικοί φορείς εγγυηθούν ότι θα καλύπτουν από δικούς τους πόρους τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της εγκατάστασης μετά τους Αγώνες του 2013, επικαλούμενος το αντίστοιχο υψηλό λειτουργικό κόστος του Σχοινιά που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς του 2004, ο Δήμαρχος Βόλου είπε ο κ. Ιωαννίδης σκοπίμως αποκρύπτει το γεγονός ότι στο Σχοινιά η πίστα είναι 2 χιλιόμετρα, ενώ για τους Μεσογειακούς η πίστα μπορεί να είναι ένα χιλιόμετρο και ότι το έργο ήταν ενταγμένο από το 2004 στη ΣΑΕ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ο δήμαρχος Βόλου τέλος ρωτήθηκε εάν ισχύει η φημολογία ότι επίκειται αντικατάσταση του προέδρου της Οργανωτικής και Εκτελεστικής Επιτροπής Ερωτόκριτου Νεοφύτου για να απαντήσει ότι «αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης», ενώ για τις παραιτήσεις Γκούπα και του προέδρου του Τ.Ε.Ε. Λάρισας κ. Διαμάντου, επισήμανε ότι είναι προσωπικό τους θέμα και ότι ο ίδιος σε μια παρόμοια περίπτωση θα επέλεγε το δρόμο του αγώνα, της συνέχισης της προσπάθειας, γιατί η επιτυχία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 είναι μονόδρομος.

Δήλωση
Π. Μαβίδη
Ιδιαίτερα επικριτική εξάλλου ήταν και η γραπτή δήλωση που έκανε χθες ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης, που μετά τη δήλωση της περασμένης εβδομάδας, όπου καταφερόταν κατά των δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής κ.κ. Βούλγαρη και Αναγνώστου, που εκπροσωπούν τη Μαγνησία στην 9μελή Ε.Ε., χθες έκανε στροφή 180Ο μοιρών και έστρεψε ευθέως τα βέλη του κατά της κυβέρνησης . «Συμπεραίνεται, σημειώνει στη δήλωσή του ο Π. Μαβίδης, ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η μεγάλη και απρόσκοπτη διοργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος στη χώρας μας. Καταγγέλλουμε, προσθέτει ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, την αδιαφορία και την παρελκυστική τακτική της Πολιτείας, θεωρώντας ότι θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων , αλλά και την ίδια τη διεξαγωγή των Αγώνων». Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας δεν διστάζει ακόμη να στηλιτεύσει με κομψό και ταυτόχρονα σκληρό τρόπο τις πρακτικές «πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι προωθούν συγκεκριμένες επιλογές, εκμεταλλευόμενοι το ρευστό κλίμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά και στενά κομματικά συμφέροντα».
Ολόκληρη η δήλωση Μαβίδη έχει ως εξής:
«Πριν καλά – καλά κοπάσει ο θόρυβος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Βόλο για τον διαμελισμό του Μεσογειακού Χωριού, ήρθαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες και τους φόβους μας σχετικά με την τύχη των μεσογειακών έργων στο σύνολό τους.
Το γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2009 συγκεκριμένο κονδύλι για έργα των Μεσογειακών Αγώνων, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του υφυπουργού, μας οδηγεί βάσιμα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η ομαλή προετοιμασία και η απρόσκοπτη διοργάνωση του μεγάλου αυτού γεγονότος για τη χώρα μας.
Καταγγέλλουμε την αδιαφορία και την παρελκυστική αυτή τακτική της Πολιτείας, θεωρώντας ότι θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, αλλά και την ίδια την διεξαγωγή των Αγώνων.
Βασικές υποδομές των Μεσογειακών, όπως ο προαστιακός σιδηρόδρομος Βόλου – Λάρισας, το Κωπηλατοδρόμιο και το Μεσογειακό Χωριό, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Φαίνεται ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του εγχειρήματος και τις συνέπειες που θα προκύψουν για το κύρος της χώρας μας διεθνώς, καθώς δείχνουν να ξεχνούν ότι τους Αγώνες ανέλαβε η Ελλάδα και όχι στενά το δίπολο Βόλου – Λάρισας.
Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως μπορεί να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι τα έργα των Μεσογειακών αποτελούν πολυτέλεια για τη χώρα μας, όταν ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών που δημιουργούν απασχόληση, εισόδημα και συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο μας.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έχουμε και τους διαγκωνισμούς πολιτικών παραγόντων οι οποίοι προωθούν συγκεκριμένες επιλογές, εκμεταλλευόμενοι το ρευστό αυτό κλίμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά και στενά κομματικά συμφέροντα.
Θεωρούμε ότι έχει τεράστια ευθύνη η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα και με τον τρόπο που λειτουργεί, δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χειρισμός του θέματος του Μεσογειακού Χωριού: Ενώ η ΔΕΜΑ έχει εκφρασμένη άποψη για την ενιαία χωροθέτηση των κατοικιών, σύμφωνα με το φάκελο υποψηφιότητας, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν σχεδιάζει στην κατεύθυνση αυτή, αλλά ανοίγει θέμα διαμελισμού και ο Πρωθυπουργός σπεύδει να εξαγγείλει το γεγονός ως τετελεσμένο!
Μέσα στο κλίμα αυτό δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι δυο μέχρι στιγμής παραιτήσεις κυβερνητικών παραγόντων από την Οργανωτική Επιτροπή και οι σχετικές δηλώσεις δυσφορίας για όσα συμβαίνουν.
Πέρα από το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει ο κάθε τοπικός φορέας να εξασφαλίσει έργα για την περιοχή του, εμείς ζητάμε για άλλη μία φορά να πρυτανεύσει αίσθημα υψηλής συλλογικής ευθύνης και συνεννόησης, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χρονική στιγμή που διακυβεύονται οι ίδιοι οι Αγώνες, ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία όλων των αναπτυξιακών υποδομών χωρίς την παραμικρή έκπτωση.
Ως δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής μας, με πρωτοβουλία των τοπικών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και να αποφασιστούν ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί».

Πρόταση
του Κυρ. Μήτρου
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πρόταση για την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό διευρυμένη μορφή παρουσία των πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, προκειμένου να χαραχθεί η πολιτική που θα έχει για το συγκεκριμένο ζήτημα η περιοχή μας.
Ειδικότερα η πρόταση του πρώην Δημάρχου Βόλου έχει ως εξής:

«Κύριε πρόεδρε,
Στο σημερινό τοπικό Τύπο πληροφορηθήκαμε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Τα όσα ακουστήκανε από υπεύθυνους κυβερνητικούς παράγοντες σχετικά με τη προετοιμασία και ιδιαίτερα με την δρομολόγηση των έργων αλλά και οι πρόσφατες παραιτήσεις μελών της Οργανωτικής Επιτροπής μάς ανησύχησαν. Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να μη βρεθούμε προ αδιεξόδου, προτείνω, καταλήγει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος Βόλου, όπως συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο υπό διευρυμένη μορφή, παρουσία πολιτικών και κοινωνικών φορέων της πόλης, ως επίσης και των μελών της Εκτελεστικής Οργανωτικής Επιτροπής και της ευρύτερης Οργανωτικής Επιτροπής (που μέχρι σήμερα δεν έχει ούτε μια συνάντηση-συνεδρίαση στο ενεργητικό της), προκειμένου να χαραχθεί και να αποφασιστεί η πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον η πόλη, προκειμένου να αποτραπεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση και η τελμάτωση της προετοιμασίας ενόψει των Αγώνων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου