ΤΟΠΙΚΑ

Αυτόματα τα πρατήρια βενζίνης

αυτόματα-τα-πρατήρια-βενζίνης-851206

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων πώλησης υγρώ καυσίμων όλο το 24ώρο, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος που καθορίζει το ωράριο των πρατηρίων αφορά τα πρατήρια που έχουν μόνο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των πελατών.
Συγκεκριμένα, το Δ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε δύο αποφάσεις του νομάρχη Αργολίδος με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ και ανεκλήθη προσωρινά άδεια λειτουργίας σε πρατηριούχο μετά τη διαπίστωση ότι τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων του πρατηρίου λειτουργούσαν πέραν του καθορισμένου ωραρίου.
Το ΣτΕ έκρινε ότι ο νομάρχης ερμήνευσε εσφαλμένα το Ν.3054/2002 που καθορίζει το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με την έννοια ότι ο νόμος αφορά τα πρατήρια που έχουν μόνο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των πελατών τους και όχι τα πρατήρια που έχουν αυτόματα μηχανήματα.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του τρόπου λειτουργίας των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης υγρών καυσίμων, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που πρέπει να έχουν ωράριο λειτουργίας. Ούτε από την εισηγητική έκθεση του νόμου 3054/2002, προκύπτει ότι το ωράριο ισχύει και για τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης καυσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) είχε αντιδράσει έντονα στις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού -οι οποίες αφορούσαν στη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς- και μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Με αυτή την απόφαση του ΣτΕ η «απελευθέρωση του ωραρίου» εξασφαλίζεται τουλάχιστον για όσους πρατηριούχους διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα πώλησης υγρών καυσίμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου