ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες μετεγγραφές μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια

δεκάδες-μετεγγραφές-μαθητών-σε-γυμνά-137660

Εξαιτίας της ανορθόδοξης κατανομής μαθητών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Στο ίδιο έργο θεατές… γονείς και οι μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος, στην πρώτη τάξη του γυμνασίου ή του λυκείου. Η χωροταξική κατανομή των αποφοίτων των δημοτικών σχολείων προς τα Γυμνάσια και των αποφοίτων των Γυμνασίων προς τα Γενικά Λύκεια, δημιουργεί για μία ακόμη χρονιά προβλήματα και φέρνει μαθητές και γονείς στο κατώφλι των σχολείων για να ζητήσουν μετεγγραφή σε σχολείο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, με το άνοιγμα των σχολείων, δεκάδες ήταν οι γονείς που έσπευσαν στα Γυμνάσια και Λύκεια για να ζητήσουν μετεγγραφή των παιδιών τους σε άλλη σχολική μονάδα. Ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφών έσπασε κάθε ρεκόρ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεγάλου κεντρικού Λυκείου του Βόλου, όπου σε λίγες μόνο ώρες υποβλήθηκαν 34 (!) αιτήσεις μετεγγραφών μαθητών.

Κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προχωρά στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού από τα δημοτικά σχολεία προς τα Γυμνάσια και από τα Γυμνάσια προς τα Λύκεια. Τα τρία τελευταία χρόνια όμως, η κατανομή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο. Ετσι, υπάρχουν παραδείγματα μαθητών που μπορεί το σχολείο και το σπίτι τους να απέχουν μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο ή να τα χωρίζει ένας δρόμος και καλούνται να «ξενιτευτούν» σε σχολικές μονάδες έως και τρία χιλιόμετρα μακριά.

Χθες, οι διαμαρτυρίες των γονέων που καλούνται να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία πολύ μακριά από το σπίτι τους, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, μαθητές καλούνται από τη Ν. Ιωνία να φοιτήσουν στο 6ο ΓΕΛ Βόλου, από το 5ο Γυμνάσιο Βόλου που βρίσκεται στην Πολυμέρη, να ανηφορίσουν στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στην οδό Κύπρου και από το 2ο Γυμνάσιο στη συνοικία του Αναύρου, αντί να εγγραφτούν στο 2ο ΓΕΛ, που συναυλίζεται με το Γυμνάσιο, καλούνται επίσης να πάνε στην οδό Κύπρου!

«Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά επαναλαμβάνεται η απαράδεκτη κατανομή μαθητών από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας. Μία κατανομή που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα σε μαθητές, γονείς και σχολεία. Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να διορθώσει την κατανομή και να αποκαταστήσει τις ισορροπίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης.

Πάντως, η κατανομή των μαθητών σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους αλλά και από συμμαθητές τους, οδήγησε χθες δεκάδες γονείς στα κατά τόπους σχολεία να ζητήσουν μετεγγραφές.

Σημειώνεται ότι εγγραφές και μετεγγραφές θα πραγματοποιούνται μέχρι και την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Στο Π.Θ.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα που έχουν περάσει αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να δρομολογηθούν και οι μετεγγραφές για τους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου