ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για μονά – ζυγά στο κέντρο του Βόλου

πρόταση-για-μονά-ζυγά-στο-κέντρο-του-851206

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης του ερευνητικού έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τον σχεδιασμό ιεραρχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την αναβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, σε δύο νέα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Με επιστολή του προς τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, ο νομάρχης Μαγνησίας ζητά την καθιέρωση ορίων επιφυλακής και συναγερμού, καθώς και τον σχεδιασμό εκτάκτων μέτρων για επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η αρμοδιότητα για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις ρύπανσης του περιβάλλοντος έχει μεταβιβαστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατά τόπους αρμόδιες Περιφέρειες.
Στα έκτακτα μέτρα σύμφωνα με την νομοθεσία μπορούν να περιλαμβάνουν:
– για τη βιομηχανία μείωση της κατανάλωσης καυσίμων των βιομηχανιών και αντίστοιχη μείωση της παραγωγής τους, απαγόρευση λειτουργίας ή περιοδική διακοπή λειτουργίας ορισμένων βιομηχανιών, ελάττωση παραγωγής βιομηχανιών στα ελάχιστα επίπεδα λειτουργίας που απαιτούνται
– για τα αυτοκίνητα επιβολή της εκ περιτροπής κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων, επέκταση περιορισμού κυκλοφορίας αυτοκινήτων, απαγόρευση κυκλοφορίας των Ι.Χ. σε ορισμένη ζώνη
– για τη θέρμανση κτιρίων απαγόρευση ή επιβολή περιορισμών στην κεντρική θέρμανση δημοσίων ή ιδιωτικών κτιρίων
– λοιποί περιορισμοί, απαγόρευση κάθε είδους ανοιχτής φωτιάς, διακοπή λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων σε νοσηλευτικά ιδρύματα, περιορισμός ή απαγόρευση χρήσης αποτεφρωτήρων απορριμμάτων, διακοπή σε μεγάλη κλίμακα οικοδομικών και χωματουργικών εργασιών, μείωση ή κλιμάκωση ωραρίου εργασίας.
Ο νομάρχης καλεί τον Γ.Γ. της Περιφέρειας να κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση της απόφασης, με την οποία να θεσπίζονται τα όρια επιφυλακής, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων που προβλέπει ο Ν. 1327/83.
Της απόφασης αυτής σύμφωνα με τον νομάρχη πρέπει να προηγηθεί η σύσταση επιστημονικής επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η διατύπωση σχετικής τεκμηριωμένης πρότασης.
Ενημερώνει δε τον Περιφερειάρχη ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, είτε στον τομέα της επιστημονικής στήριξης του εγχειρήματος είτε στο επίπεδο της κάλυψης σχετικών δαπανών.

Καύση απορριμμάτων
Στο μεταξύ εστάλη προς το Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που εξέδωσε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας περί απαγόρευσης καύσης απορριμμάτων.
Με την απόφαση νομάρχη απαγορεύεται ρητά η καύση απορριμμάτων, πλαστικών ή ελαστικών υλικών στη Μαγνησία.
Η καύση απορριμμάτων, όπως έδειξε το ερευνητικό έργο του Αριστοτέλειου
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελεί μία από τις κύριες πηγές πρόκλησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατά 17,1% στη Ν. Ιωνία, κατά 11,1% στο κέντρο και μικρότερη (3,2%) στη Ν. Δημητριάδα.
Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης του ερευνητικού έργου που αφορούν στις προτεινόμενες δράσεις αναφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση στην έκδοση ρητής απαγόρευσης ανοικτής καύσης απορριμμάτων.
Η απόφαση προβλέπει ότι απαγορεύεται: η ανοικτή καύση απορριμμάτων, η καύση τόσο σε υπαίθριους, όσο και σε στεγασμένους χώρους (ανοικτές εστίες καύσης) πλαστικών ή ελαστικών υλικών, οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου