ΤΟΠΙΚΑ

Υποσχέθηκε προσλήψεις στα νοσοκομεία

υποσχέθηκε-προσλήψεις-στα-νοσοκομεί-851206

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για τη νόσο, υπάρχει αύξηση νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, φαινόμενο που καταγράφεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης και εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς διαπιστώνεται ότι κάθε χρόνο μειώνεται η ενίσχυση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

“Το AIDS δεν είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, δεν είναι κάτι που πρέπει να το βάλουμε στο πίσω μέρος του υποσυνείδητου. Παραμένει τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μία απειλή για τη δημόσια υγεία εφ’ όσον επικρατήσει ο εφησυχασμός”, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ιού, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η φετινή εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS.

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα των προμηθειών επανέλαβε ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται υλικό, τεχνολογία και φάρμακα, κάτι το οποίο προβληματίζει ορισμένους στο χώρο της υγείας. “Αυτοί οι περίεργοι τύποι που πήγαιναν στα νοσοκομεία και δήλωναν προμηθευτές, τελείωσαν”, είπε και επανέλαβε ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα εξοικονομούνται τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να τιμολογεί το ίδιο τα φάρμακα και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε ότι “δεν ήρθαμε να διαχειριστούμε βολεμένες καταστάσεις”, στέλλοντας σαφές μήνυμα προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και τους φαρμακοβιομηχάνους ορισμένοι εκ των οποίων όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ημερίδα του Economist, προβληματίζονται με την εξέλιξη αυτή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΟΠΑΔ εξήγησε ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση γιατρών και φαρμακοποιών έχουν δοθεί και επισήμανε ότι το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, “καλά κρατεί”.

Μιλώντας για τις προσλήψεις είπε ότι αναμένεται να στελεχώσουν τα νοσοκομεία 5.000 νέοι νοσηλευτές μέσα στο 2009, ενώ παρουσίασε στοιχεία από το ΕΚΕΠΥ που δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία.

Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε άσκοπες και ατυχείς τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη χθεσινή ημερίδα του Economist οι οποίες αφορούσαν τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ στην ομιλία του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: “Με άλλους πρεσβευτές προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να βρει μια ταχεία λύση σε αυτό το πρόβλημα”.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αν οι αμερικανικές εταιρίες που εκπροσωπούσε στην ομιλία του τον είχαν ενημερώσει σωστά, θα γνώριζαν ότι το θέμα ήδη διευθετείται.

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, επιλύει τα θέματα με τον καλύτερο τρόπο και δεν δέχεται οδηγίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου