ΤΟΠΙΚΑ

Στα 780.000 ευρώ η υπεξαίρεση στην ALPHA BANK;

στα-780-000-ευρώ-η-υπεξαίρεση-στην-alpha-bank-851206

Στο ποσό των 780.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, εκτιμάται η “μπάζα” των επιτήδειων από την ALPHA BANK στη Νέα Ιωνία, που βρέθηκε στο στόχαστρο άγνωστων που αφαίρεσαν διάφορα ποσά από λογαριασμούς πελατών.
Όπως είχε δεσμευτεί η ALPHA BANK και μέσω της επιστολής που απέστειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που αποκάλυψε το θέμα, χθες το πρωί αποζημιώθηκαν οι εργαζόμενοι της ΜΕΤΚΑ για όλο το ποσό που απώλεσαν από το λογαριασμό μισθοδοσίας τους από το Υποκατάστημα της Νέας Ιωνίας.
Το ύψος ωστόσο του ποσού που εκτιμάται ότι αφαιρέθηκε από διάφορους λογαριασμούς, φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο εργαζόμενους της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Στο μεταξύ η έρευνα συνεχίζεται με όλα πλέον τα σενάρια να είναι ανοιχτά.
Άνθρωποι που εξετάζουν την υπόθεση, ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι χάκερς που βρήκαν τρόπο που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, να παραγάγουν δικούς τους κωδικούς για να μπουν στους λογαριασμούς πελατών.
Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2005- σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας –
είχαν βάλει στο στόχαστρο την Alpha Bank, ανεπιτυχώς, οι χάκερ του Διαδικτύου που είχαν αποστείλει εκατοντάδες μηνύματα στους πελάτες της, ζητώντας τους να αποστείλουν τα στοιχεία τους στην τράπεζα.
Το κίνητρο που είχαν χρησιμοποιήσει οι χάκερς για να αλιεύσουν στοιχεία, ήταν να διευκολυνθούν οι ίδιοι, πραγματοποιώντας πλήθος καθημερινών συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.
Ζητούσαν δε από τους πελάτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Alpha, προκειμένου η τράπεζα να προστατέψει τους λογαριασμούς και να μειωθεί ο κίνδυνος απάτης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Alpha Bank, ευθύς μόλις πληροφορήθηκαν την παρτίδα μηνυμάτων, έδρασαν ακαριαίως και μπλόκαραν τις συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου.

Πώς δρουν
οι χάκερς

Η υπόθεση εισβολής χάκερ στο δίκτυο των ATM φέρνει κάθε φορά στην επιφάνεια τα κενά ασφαλείας του νευραλγικής σημασίας τμήματος των τραπεζικών αρχείων.
Είναι γεγονός ότι οι επιτήδειοι δεν χρειάζεται να βάλουν στόχο τα ίδια τα ATM, αλλά τους υπολογιστές που χειρίζονται τις εγκρίσεις των συναλλαγών. Η υποδομή των συστημάτων ATM στηρίζεται στο λειτουργικό Windows της Microsoft και δίνει τη δυνατότητα στα μηχανήματα να επισκευάζονται και να εξετάζονται από απομακρυσμένους υπολογιστές, μέσω Ίντερνετ.
Επιπλέον παρά τις παραινέσεις για προσεκτική διαχείριση και κωδικοποίηση των PIN εκ μέρους των τραπεζών, αποδεικνύεται ότι μεταξύ των ATM και των υπολογιστών που χειρίζονται τη συναλλαγή, υπάρχουν κενά ασφαλείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου