ΤΟΠΙΚΑ

Ο πολιτισμός της θάλασσας

ο-πολιτισμός-της-θάλασσας-141218

Θεματικός κύκλος εκδηλώσεων από τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» για την καινούργια χρονιά

Ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, απευθύνει κάλεσμα σε φορείς, συλλόγους, οργανισμούς και πολίτες για την κατάθεση προτάσεων, ιδεών για εκδηλώσεις και δράσεις για το θεματικό έτος 2015 με κεντρικό θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας».

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του παραπάνω φορέα «τις περισσότερες φορές πολιτιστικοί φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις στο χώρο του πολιτισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες φορές επιτυχημένα άλλοτε όχι.

Το κόστος αυτών των εκδηλώσεων και δράσεων πολλές φορές είναι δυσανάλογο της ποιότητας και της διαχρονικότητας των δράσεων που οργανώνονται. Αρκετές φορές μετά το πέρας των εκδηλώσεων και δράσεων δεν υπάρχει κάποιο παραδοτέο υλικό ή κάποιου είδους καταγραφή που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ή και να επεκταθεί.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, πολιτιστικοί φορείς σε κοντινό χρονικό διάστημα διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και δράσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγχύσεις και στιγμιότυπα για το ίδιο θέμα. Ο κατακερματισμός αυτών των δράσεων οδηγεί σε υπερβολές, αθέμιτο ανταγωνισμό, κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού , που τις περισσότερες φορές δεν συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη μιας περιοχής ή μιας ευρύτερης διοικητικής ενότητας».

Ο νεοσύστατος φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» φιλοδοξεί να ξεπεράσει τους παραπάνω σκοπέλους και δυσκολίες προτείνοντας μια εναλλακτική πρόταση για την οργάνωση και διαχείριση των δράσεων του.

Για τους λόγους αυτούς, καθιερώνει το «Θεματικό έτος». Το κάθε έτος, αρχής γενομένης από το 2015, θα είναι αφιερωμένο σε μια θεματική ενότητα και όλες οι δράσεις του θα έχουν το αυτό θέμα, το οποίο θα προσπαθεί να αναδείξει απ’ όλες τις πλευρές του.

Το θεματικό έτος 2015 θα έχει ως κεντρικό του θέμα τον πολιτισμό της θάλασσας των Μάγνητων και οι σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις θα υποστηρίζουν αυτόν τον άξονα. Ο φορέας «Μαγνήτων Κιβωτός», θέλοντας να τιμήσει και να τονίσει το στοιχείο της θάλασσας στην περιοχή μας, θα εξετάσει το θέμα από πολλά πρίσματα και οπτικές (πολιτισμός, οικονομία, κοινωνία, μουσική, χορός, έθιμα, επαγγέλματα, τέχνη, κ.ά.).

Αρχικά σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχεδιασμό του φορέα θα υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης δια ζώσης αλλά με ψηφιακά μέσα μετά από σχετική ενημέρωση όπου φορείς και πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν προτάσεις, σκέψεις, ιδέες χωρίς όμως καμία υποχρέωση να υλοποιηθούν ή να υιοθετηθούν απαραίτητα από το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».

Οι προτάσεις μπορούν να στέλνονται σε μορφή ηλεκτρονικού κειμένου (σε μορφή word) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ([email protected]) και με ταχυδρομική επιστολή στη διεύθυνση: Ι.Μ.Δ., Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

Μελισσιάτικα Ν.Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος, 38001 (για το φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»).

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι το επόμενο διάστημα στο δικτυακό τόπο του φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.magniton-kivotos.gr, στο face book και στο twitter (magniton-kivotos) και στον Αναπληρωτή Γ. Γραμματέα της «Μαγνήτων κιβωτός», Αλέξανδρο Καπανιάρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου