ΤΟΠΙΚΑ

Οι νέες τεχνολογίες θιασώτες της ιστορίας

οι-νέες-τεχνολογίες-θιασώτες-της-ιστο-851206

Ημερίδα με θέμα «Ιστορικές βιβλιοθήκες και νέες τεχνολογίες: Η Βιβλιοθήκη Ν. Ι. Πανταζόπουλου στην ψηφιακή εποχή» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 7 μ..μ στο κτίριο Σπίρερ. Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχουν αναλάβει από κοινού το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι) και ο Όμιλος Φίλων Βιβλιοθήκης Ν. Ι. Πανταζόπουλου – Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Πρόσβαση σε σπάνιες εκδόσεις (1850-1900) μέσω ψηφιοποίησης και χρήσης διαδικτύου», του Μέτρου 1.3 του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας» που εκτελεί το ΔΗ.Κ.Ι.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, το Νομάρχη Μαγνησίας Απόστολο Παπατόλια και το Στέλεχος της ΕΥΔ «Ψηφιακή Σύγκλιση», υπεύθυνης των έργων Πολιτισμού, Γιώργος Καραγιαννόπουλος. Την Α’ ενότητα με θέμα «Ψηφιακές βιβλιοθήκες: σήμερα – αύριο» θα συντονίσει ο Αντρέας Λύτρας, αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου με ομιλητές τους: Δημήτρη Γαβρίλη, Δρ. Η/Υ, ερευνητή μονάδας ψηφιακής επιμέλειας του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», Χρήστο Παπαθεοδώρου, επίκουρο καθηγητή τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιου Πανεπιστημίου και Ευγένιο Παπαδόπουλο, βιβλιοθηκονόμο, προϊστάμενο τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του ΔΗ.Κ.Ι.
Τη Β’ ενότητα με θέμα «Οι συμβολές της Βιβλιοθήκης του Ν. Ι. Πανταζόπουλου» θα συντονίσει ο Αντώνης Μανιτάκης, συνταγματολόγος, καθηγητής Α.Π.Θ. ενώ θα μιλήσουν οι: Ευάγγελος Πρόντζας, ιστορικός, καθηγητής Ιόνιου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κουκιάδης, εργατολόγος, καθηγητής ΑΠΘ, Χριστίνα Αγριαντώνη, ιστορικός, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αναστάσιος Βολιώτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Η βιβλιοθήκη Πανταζόπουλου

Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι.) απέκτησε τη βιβλιοθήκη του γνωστού Βολιώτη καθηγητή της Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών, Νικόλαου Ι. Πανταζόπουλου, τον Οκτώβριο του 2002, σε εκτέλεση της απόφασης της οικογένειάς του να γίνει αποδέκτης της δωρεάς, που περιελάμβανε τη συλλογή της βιβλιοθήκης του, μαζί με το γραφείο, το αρχείο και πλήθος προσωπικών του ειδών. Η βιβλιοθήκη του Ν. Ι. Πανταζόπουλου αποτελείται από 10.000, περίπου, τόμους βιβλίων, ανάτυπα άρθρων, περιοδικά και χάρτες. Η θεματολογία της καλύπτει τομείς της ιστορίας του Δικαίου, με έμφαση στο κοινοτικό δίκαιο της Τουρκοκρατίας, του Εκκλησιαστικού Δικαίου, της φιλοσοφίας, της παπυρολογίας, των αρχαίων ελληνικών κειμένων, της ιστορίας πόλεων και κοινοτήτων στην Ελλάδα κ.α. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συγκέντρωση των πρώτων εκδόσεων του Εμπορικού και Αστικού Κώδικα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, καθώς και πλήθους παλαιών βιβλίων των τυπογραφείων της Βιέννης, της Λειψίας και της Βενετίας.
Στα πολύτιμα βιβλία της συλλογής περιλαμβάνονται χειρόγραφα, πρώτες εκδόσεις και χάρτες. Η σπουδαιότητα του περιεχομένου της δωρεάς επέβαλαν μια σειρά ενεργειών για τη συντήρηση αλλά και διάδοση του πολύτιμου υλικού. Το 2003 από διακεκριμένους επιστήμονες, που συνδέονται είτε με τον αείμνηστο καθηγητή είτε με το αντικείμενο της βιβλιοθήκης του συστήθηκε ο «Όμιλος Φίλων Βιβλιοθήκης Ν. Ι. Πανταζόπουλου – Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας & Τεκμηρίωσης Βόλου», με κύριο σκοπό την αξιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης καθώς και την προβολή του επιστημονικού έργου του Ν. Ι. Πανταζόπουλου. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» έδωσε την ευκαιρία στο ΔΗ.Κ.Ι μέσα από την υλοποίηση δύο έργων στο πλαίσιο των προτάσεων 65 και 172 να ψηφιοποιήσει το σύνολο των πριν το 1900 εκδόσεων της συλλογής.
Σήμερα η βιβλιοθηκονομική επεξεργασία και η καταλογογράφηση της βιβλιοθήκης έχει ολοκληρωθεί. Τα βιβλία μπορούν να μελετηθούν στα αναγνωστήρια του ΔΗ.Κ.Ι. και να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη διεύθυνση www.diki.gr, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση και σε όλο το ψηφιοποιημένο υλικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου