ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιέτο για 6,93 ευρώ από το Νοσοκομείο

μπιλιέτο-για-693-ευρώ-από-το-νοσοκομείο-851206

Απίστευτο και όμως αληθινό… Το Νοσοκομείο Βόλου χρεώθηκε με 11 ευρώ για να εισπραχτούν… 6,93 ευρώ από λογαριασμό παρακλινικών εξετάσεων!!!
Εν έτει 2008 έγινε και αυτό. Πολύτεκνη Βολιώτισσα, ασφαλισμένη στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επειδή αισθανόταν δυσφορία και πόνο στο στήθος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της κρίθηκε απαραίτητο από τους γιατρούς του ΤΕΠ να υποβληθεί σε ακτινογραφία και υπέρηχο, όπως και έγινε.
Η ασθενής αποχώρησε από το Νοσοκομείο και μετά από τρεις μήνες, μόλις στις 14 Νοεμβρίου, ένας υπάλληλος ταχυμεταφορικής εταιρίας τής επέδωσε επιστολή του Νοσοκομείου Βόλου και πιο συγκεκριμένα της Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με την οποία της ζητείται να πληρώσει το ποσό των 6 ευρώ και 93 λεπτών για τις εξετάσεις που έγιναν.
Αρχικά η συμπολίτισσά μας νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα. Πολύ σύντομα ωστόσο συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν της έκανε πλάκα. Η επιστολή που κρατούσε στα χέρια της ήταν πραγματική, με σφραγίδες και υπογραφές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.
“Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 25/8/2008 προσήλθατε στο εν λόγω Τμήμα (ΤΕΠ) για λόγους υγείας, όπου και πραγματοποιήσατε ορισμένες παρακλινικές εξετάσεις. Παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη Γραμματεία Διαλογής της Υπηρεσίας μας (είσοδος από οδό Αθανασάκη) τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8 π.μ. μέχρι και 8 μ.μ. για σχετική εκκρεμότητα που υπάρχει ως προς την εξόφληση του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί σε αυτές, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 6,93 ευρώ” επισημαινόταν στην επιστολή, με ημερομηνία 14-11-2008.
“Οι εξετάσεις που γίνονται στα ΤΕΠ πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν ο ασθενής δεν έχει μαζί του βιβλιάριο, υπογράφει μία υπεύθυνη δήλωση και τις επόμενες μέρες προσκομίζει το μητρώο του ασφαλιστικού του φορέα. Για τους απόρους δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, όταν όμως ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, τότε πληρώνει.
Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου και τίποτα παραπάνω” υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η διοικητής του Νοσοκομείου Μαρία Καρρά που ρωτήθηκε σχετικά.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή για εξετάσεις είτε στα ΤΕΠ και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, στα απογευματινά τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς και για παρακλινικές εξετάσεις σε κάθε είδους εργαστήρια των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ, συνεχίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξακολουθεί να υφίσταται και με την παρούσα κυβέρνηση.
Ειδικότερα η ΝΔ το διάστημα 1990-1993 θεσμοθέτησε τις πληρωμές στις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το ΠΑΣΟΚ την 1/1/2002 άρχισε να λειτουργεί τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβές για επισκέψεις και μικροεπεμβάσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, από 25 έως 150 ευρώ.
Η ΝΔ διατηρεί τη λειτουργία τους. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο της λειτουργίας τους (μέχρι 31/6/2003) το χαράτσι που πλήρωσαν οι ασθενείς έφτασε τα 28 εκατ. ευρώ συνολικά σύμφωνα με στοιχεία του ΚΚΕ, που δύο φορές κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή για να καταργηθεί η πληρωμή αυτών των εξετάσεων, η οποία όμως και δεν έγινε αποδεκτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου