ΤΟΠΙΚΑ

Πλήττεται ο πρωτογενής τομέας

πλήττεται-ο-πρωτογενής-τομέας-144360

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη γεωργίας και κτηνοτροφίας η κυβερνητική πολιτική

Κοινή πεποίθηση των 150 και πλέον αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στο πρώτο Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ελλάδος, είναι ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πολύ σκληρά λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, που αποτελεί τροχοπέδη για χιλιάδες επαγγελματίες. Οπως επισημάνθηκε παράλληλα στη χθεσινή συνάντηση των μελών του Αγροτικού Κτηνοτροφικού κόμματος Ελλάδος, που πραγματοποιείται στη Νέα Αγχίαλο, η ανάπτυξη της χώρας είναι σύμφυτη με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιομπανίδης, επισημαίνει ότι «το κόστος παραγωγής, το οποίο γίνεται καθημερινά υψηλότερο. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση βοήθειας από την πλευρά της πολιτείας, η οποία το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει, είναι η μείωση του ΦΠΑ. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής, μπορούμε να παράξουμε ποιοτικό πρωτογενή τομέα, αλλά δεν μας αφήνουν». Ο κ. Τσιομπανίδης καθιστά παράλληλα σαφές ότι μέσω της πολιτικής που ακολουθείται, πλήττεται η διατροφική μας αυτάρκεια, ενώ θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό από τους κυβερνώντες ότι «μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα λύνουμε τα προβλήματα της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διατυπώνονται εναλλακτικές προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, ενώ χαρακτηριστική είναι, στο σημείο αυτό, η θέση του Δημήτρη Τσουκαλά, π. προέδρου της κοινότητας Ανάβρας, ότι «το παν είναι η καλή οργάνωση. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εκσυγχρονίζονται με σύγχρονα μηχανήματα, διότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγή και μειώνεται η εργασία. Παράλληλα, πρέπει να βλέπουν μπροστά, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Θανάσης Κούντριας υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι τα αρωματικά φυτά και οι παραδοσιακές καλλιέργειες με σύγχρονους τρόπους, είναι το μέλλον της γεωργίας. Οπως σημειώνει παράλληλα ο ίδιος «πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση, για να έχει υπεραξία το προϊόν και να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση στους παραγωγούς».

Το πρώτο Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Φεστιβάλ Ελλάδος, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31 Αυγούστου στην Νέα Αγχίαλο, συνδιοργανώνεται από την Ενωση Καταστηματαρχών Νέας Αγχιάλου και το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου