ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για σύνταξη και επίδομα

αγώνας-δρόμου-για-σύνταξη-και-επίδομα-150271

Για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που έρχονται αντιμέτωπα με το υγειονομικό σύστημα

«Σε έναν αγώνα δρόμου» για την καθημερινή τους επιβίωση επιδίδονται τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στην περιοχή μας. Στην πανθεσσαλική Ενωση Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και το τοπικό παράρτημα δίνουν τη μάχη προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα των ατόμων που νοσούν από σκλήρυνση και να πειστεί η πολιτεία να νομοθετήσει για την ανακούφισή τους.

Ο σύλλογος αριθμεί 140 μέλη ωστόσο εκτιμάται ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί και πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι τουλάχιστον 500 σε όλη την περιοχή.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις επιπτώσεις που έχει σταδιακά στον οργανισμό και στα περισσότερα πάσχοντα άτομα η συγκεκριμένη νόσος, η διαδικασία απονομής ποσοστών αναπηρίας και μάλιστα 67% εξελίσσεται σε «γολγοθά» με τους πάσχοντες να παρατηρούν όπως τόνισε και στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπρόεδρος της Ενωσης Βάσω Μεταξά ότι τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας των περιορισμών των μνημονίων, η πιστοποίηση της αναπηρίας αυτών των ατόμων έχει καταστεί μαρτύριο.

Μάλιστα σε πολλά άτομα το ποσοστό που δίνεται από τα ΚΕΠΑ δεν ξεπερνά το 50% παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτομα που δύσκολα μπορούν να εργαστούν και που αντιμετωπίζουν και άλλου είδους προβλήματα, απόρροια της ασθένειας.

«Οσα άτομα νοσούν, δεν τους καταβάλλεται το επίδομα, γιατί επιτροπή του ΚΕΠΑ έκρινε ότι δεν ξεπερνούν το 67% ποσοστού αναπηρίας, αλλά λόγω της ασθένειάς τους δεν μπορούν να δουλέψουν και αναγκάζονται να δανείζονται χρήματα από συγγενείς για να ζήσουν. Παράλληλα ως άνεργοι δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα και έτσι θα πρέπει να βρουν και να πληρώσουν από την τσέπη τους το υψηλό κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται μάθε μήνα (εκατοντάδων ευρώ)» σημείωσε με νόημα η Βάσω Μεταξά.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το γενικότερο υγειονομικό σύστημα, είναι η καθυστέρηση των Υγειονομικών Επιτροπών, η χρέωση των φαρμάκων σχετιζόμενα με τη σκλήρυνση (συμπτωματολογικά) όπως τα αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά, για τον χρόνιο πόνο και τα ουρολογικά με συμμετοχή 25%.

Επίσης η χρέωση όλων των εξετάσεων, παρακλινικών, αιματολογικών, μαγνητικής απεικόνισης κλπ με συμμετοχή από 15-25% αλλά και η καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων εφόσον ο ασφαλισμένος έχει περάσει από επιτροπή και έχει εγκριθεί η καταβολή τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου