ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπουλάνε ακίνητά τους για να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ

ξεπουλάνε-ακίνητά-τους-για-να-μην-πληρ-152808

«Νευρικός κλονισμός» στους ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα από την άφιξη των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη και σε τοπικό επίπεδο νέο κύμα πωλήσεων.

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων του Βόλου έχουν γίνει εκατοντάδες κρούσεις στα γραφεία τους από ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να ξεπουλήσουν όσο – όσο τα ακίνητα που διαθέτουν προκειμένου να απαλλαγούν από τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Οπως περιγράφουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ιδιοκτήτες μεσιτικών γραφείων, οι συχνότερες περιπτώσεις ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα ακίνητά τους αφορούν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος έχει στην ιδιοκτησία του 5-6 ακίνητα ή περιπτώσεις στις οποίες πολλοί κληρονόμοι είναι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου.

«Δυστυχώς το ακίνητο δέχεται ακόμη ένα «χτύπημα» και αυτό δεν το αντέχουν πολλοί ιδιοκτήτες», δηλώσει η επαγγελματίας στο χώρο του ακινήτου κ. Ρία Σκούρτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΕΝΦΙΑ έχει «τρελάνει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους πολλά ενδιαφέρονται να ξεφορτωθούν μερικά από αυτά ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές. Πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται σε ιδιοκτήτες που έχουν πολλά ακίνητα στη διάθεσή τους, εξοχικά αλλά και περιπτώσεις ακινήτων στα οποία υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι».

Συγκεκριμένα ακόμη και οι… έχοντες μεγάλη περιουσία, ήτοι αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, απευθύνονται σε κτηματομεσίτες προκειμένου να πουλήσουν ακίνητα καθώς επιβαρύνονται και με το συμπληρωματικό φόρο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από μέλη της τα οποία ζητούν ακόμη και να… δωρίσουν την περιουσία τους στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους υπέρογκους φόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠOMIΔA, Στρ. Παραδιά, ο νόμος του ENΦIA είναι «τρελός» και επιβαρύνει υπέρογκα τα κενά και απρόσοδα ακίνητα και οικόπεδα, ενώ τιμωρεί βάναυσα τη δήθεν μεγάλη ακίνητη περιουσία καθώς επιβάλλει τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο.

«O συμπληρωματικός φόρος κατακρεουργεί σήμερα τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων συχνά με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσά από τον κυρίως φόρο. Aπό εκεί πρέπει να αρχίσει η διόρθωση, με την κατάργησή του», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

Τέλος σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί έρχονται να προστεθούν στα 250.000 και πλέον που είναι αδιάθετα εδώ και χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου