ΤΟΠΙΚΑ

Χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στο Παναγιώτικο θα ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και οι Βουλευτές της Μαγνησίας

χρηματοδότηση-για-παρεμβάσεις-στο-πα-152953

Χρηματοδότηση με στόχο να γίνουν παρεμβάσεις στο φράγμα Παναγιώτικο, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ από το Δήμο Νοτίου Πηλίου και τους Βουλευτές της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Αφετών στο Νεοχώρι, με αφορμή την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το φράγμα.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια τεχνική έκθεση πεπραγμένων για την κατασκευή του φράγματος από την υπηρεσία ΔΤΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας, να ανανεωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και να γίνει μελέτη- σχεδιασμός για το ισοζύγιο των νερών του φράγματος.

Ενέργειες που αφορούν το φράγμα

Στο μεταξύ στην τελευταία σύσκεψη έγινε αναφορά της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου, σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον τομέα ύδρευσης από το 2011 μέχρι το 2014 για σχετική με την εξεύρεση λύσης για το φράγμα Παναγιώτικο.

Αναλυτικά οι ενέργειες που έχουν γίνει είναι οι εξής:

Το 2011 απεστάλησαν τέσσερα έγγραφα προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Ν.Α. Μαγνησίας, την Περιφέρεια αλλά και την Ενδιάμεση Διαχ. Αρχή, προς ενημέρωση τους ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσον αφορά: Τις ζημιές που είχαν προκληθεί από τις πλημμύρες των καταστροφικών βροχοπτώσεων το Δεκέμβριο του 2009 στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του φράγματος Παναγιώτικο και στον κεντρικό αγωγό του δικτύου κατά μήκος του ρέματος Πλανατόρεμα καθώς και για τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης τους (αποκατάσταση τοιχίου, ασφαλτόστρωση δρόμου). Την υλοποίηση του έργου κατασκευής αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών στη λεκάνη απορροής του Φράγματος «Παναγιώτικο» και την αποκατάσταση της ρωγμής στη στέψη του φράγματος.

Το 2012 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης στο ρέμα του Φράγματος (κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και εγκιβωτισμού του αγωγού με ζαρζανετ), έργο συνολικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ .

Σε ότι αφορά τη διαρροή που υπάρχει στο φράγμα «Παναγιώτικο» υπάρχει αλληλογραφία αλλά και συνεχής επικοινωνία (επιτόπιες επισκέψεις) με την Δ/νση Τεχνικών Εργων Π.Π. Μαγνησίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και τον κ. Θανόπουλο, Τεχν. Σύμβουλο της ΔΕΗ – ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, με σκοπό την ενημέρωσή τους και δρομολόγηση λύσης.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί έγγραφα τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με σκοπό την ενημέρωση τους σε ότι αφορά τη διαρροή στο Φράγμα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε υποβρύχια βιντεοσκόπηση από δύτες το Σεπτέμβριο του 2012 στη λίμνη με την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα στο Φράγμα από τον γεωλόγο Πουλτσίδη Μ. με σκοπό τη διερεύνηση για την ύπαρξη ρωγμής στο σώμα του Φράγματος ως πιθανό αίτιο διαρροής.

Πραγματοποιείται συνεχής καταγραφή δεδομένων (όγκος νερού διαρροής, στάθμη λίμνης, ύψος βροχόπτωσης -εξάτμισης) προκειμένου να μελετηθεί η συμπεριφορά του φράγματος σε ότι αφορά την απώλεια νερού δεδομένου ότι ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης παρουσιάζει αυξητική τάση.

Τέλος στο πλαίσιο των ενεργειών για την αποκατάσταση του Φράγματος έχει συνταχθεί από τη Δ/νση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Μαγνησίας, πλήρης Τεχνικός Φάκελος για τις Μελέτες «Αποκατάσταση του Φράγματος Παναγιώτικο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου