ΤΟΠΙΚΑ

Επιθέσεις με φόλες

επιθέσεις-με-φόλες-155125

Μπαράζ επιθέσεων με φόλες στις περιφερειακές παράλιες περιοχές του Δήμου Βόλου έχει σημειωθεί μέσα σε μία εβδομάδα με αρκετά ζώα να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Φιλοζωικής Βόλου «Κόσμος και Φύση», κ. Φλωρίκα Τσιρογιάννη, ασυνείδητοι έριξαν φόλες το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Διμηνίου, περιμετρικά της πλατείας, με αποτέλεσμα να πεθάνουν δύο αδέσποτα και δύο οικόσιτα σκυλιά. Επρόκειτο για απαγορευμένο γεωργικό φάρμακο το οποίο βρισκόταν μέσα σε κιμά. Ενας μάρτυρας κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία η οποία ανέλαβε την έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι δράστες.

Οπως τονίζει η κ. Τσιρογιάννη, την τελευταία εβδομάδα έχουν κάνει μαζική την εμφάνισή τους οι ρίψεις φολών με θύματα τόσο αδέσποτα όσο και δεσποζόμενα ζώα. Περίπου 15 ζώα έχουν πεθάνει μέσα σε μία εβδομάδα στην περιοχή της Αγριάς και της Νέας Αγχιάλου εξαιτίας αυτών των ρίψεων. Στο Διμήνι είναι η τέταρτη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τη γραμματέα της Φιλοζωικής Βόλου, κ. Τζένη Τζιότζιου, η χρηματική ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και φυλάκιση ενός έτους. Ωστόσο, η δυσκολία στην ανεύρεση των δραστών έγκειται στο γεγονός ότι τα περιστατικά σημειώνονται το βράδυ.

Από κοντά

Υπό αυστηρή επιτήρηση οφείλουν να έχουν τα ζώα τους οι ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με την κ. Τσιρογιάννη.

Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Βόλου παροτρύνει τους ιδιοκτήτες να έχουν από κοντά τους τα ζώα τους τόσο για να μην πέφτουν θύματα των ασυνείδητων που ρίχνουν τις φόλες όσο και για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων μαζεύοντας τα περιττώματα των ζώων τους.

Επίσης, όπως αναφέρει η κ. Τσιρογιάννη, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν περιποιημένα και σε καλή κατάσταση τα ζώα τους καθώς η πόλη και ο τουρισμός της περιοχής προβάλλεται με αρνητικό τρόπο όταν τα ζώα είναι απεριποίητα.

Πρόβλημα, επίσης, αποτελεί και το γεγονός κατά το οποίο ιδιοκτήτες θέλουν να παρατήσουν τα σκυλιά τους για διάφορους λόγους, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν αρέσουν στους ιδιοκτήτες τα ζώα που παραγγέλλουν από το εξωτερικό και θέλουν να τα παρατήσουν. «Αν δεν το θέλει κάποιος, ας το παραχωρήσει σε κάποιον που το θέλει. Δεν φταίει για την επιθυμία του ούτε το ζώο ούτε, όμως, και η Φιλοζωική. Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να το πάρει» ανέφερε η κ. Τσιρογιάννη.

Αλλο ένα σημαντικό πρόβλημα είναι και τα βαρελόσκυλα τα οποία είναι πολλά σε όλη τη Μαγνησία.

Επίσης, υπενθυμίζει πως το ζώο δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο ούτε παίρνουμε ένα ζώο για την ομορφιά του αλλά για την παρέα που μπορεί να προσφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου