ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος αναβολής των χειρουργείων!

κίνδυνος-αναβολής-των-χειρουργείων-851206

Με το «σταγονόμετρο» το Νοσοκομείο Βόλου προμηθεύεται ορθοπεδικό και υγειονομικό υλικό. Οι προμηθεύτριες εταιρίες είτε αρνούνται να αποστείλουν νέες ποσότητες υλικού είτε αποστέλλουν τις παραγγελίες μειωμένες, τακτική που χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή των οφειλομένων τους, που έχουν φτάσει πλέον σε μεγάλα ύψη.
Τα πρώτα «μικρά εμφράγματα» από την έλλειψη υλικών, κυρίως ορθοπεδικού, αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρά δήλωσε πάντως στον «Τ» ότι το Αχιλλοπούλειο δεν αντιμετωπίζει ακόμη τόσο σοβαρά προβλήματα με τις προμήθειες υλικών, όπως άλλα Νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, σημειώνοντας πως η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη.
Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι προγραμματισμένα χειρουργεία ενδέχεται να αρχίσουν σε λίγο χρονικό διάστημα να αναβάλλονται, ενώ τα Χειρουργεία του Νοσοκομείου Βόλου δεν θα μπορούσαν από σήμερα να ανταποκριθούν σε έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, εάν η διοίκηση της νοσηλευτικής μονάδας δεν είχε δώσει «μάχη» με τις προμηθεύτριες εταιρίες, ώστε να δοθεί προσωρινή τουλάχιστον λύση.
Γιατροί του Αχιλλοπούλειου περιέγραφαν στον «Τ» με μελανά χρώματα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν στις Κλινικές τους, αφού τα υλικά είναι κατά πολύ περιορισμένα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Χαρακτηριστικό της «αρρυθμίας» που έχει προκαλέσει η έλλειψη χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά συνέπεια η δυσκολία τους να ανταποκριθούν στις οφειλές προς τις προμηθεύτριες εταιρίες είναι το γεγονός ότι σήμερα κάθε τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου θα παραλάβει μόλις από ένα κουτί με σύριγγες! Τακτικά άλλωστε τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται συχνά ελλείψεις και σε πολλά άλλα είδη υγειονομικού υλικού, όπως γάντια, γάζες, επιδέσμους κ.λ.π.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν εντοπίζεται στα Χειρουργεία. Το ορθοπεδικό υλικό, όπως μεταλλικές λάμες και καρφιά, δίνεται σαν… σταγόνα. Την προηγούμενη εβδομάδα η διοικήτρια του Αχιλλοπούλειου ενημερώθηκε πως το στοκ ορισμένων υλικών θα επαρκούσε έως σήμερα και εάν δεν αποσταλεί νέα παραγγελία, τότε επείγοντα χειρουργεία θα ήταν αδύνατο να γίνουν.
Μετά από διαπραγματεύσεις με τις προμηθεύτριες εταιρίες η λύση που βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες είναι να αποστέλλουν μικρό μέρος των παραγγελιών, με την προϋπόθεση ότι θα πληρώνεται άμεσα.
Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος θα ήταν να μην μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις επείγοντα περιστατικά.
«Η κατάσταση παίρνει επικίνδυνη τροπή ως προς τη δυνατότητα των Νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες. Η αδυναμία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έγκαιρης αποπληρωμής των εταιριών που προμηθεύουν με υγειονομικό υλικό τα Νοσοκομεία ήδη άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες αρρυθμίες, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα μετατραπούν σε πλήρη αποδιοργάνωση και κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λεωνίδας Αναστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου