ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Αγοραστού για την εξισωτική

παρέμβαση-αγοραστού-για-την-εξισωτικ-158216

Aιχμηρή παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για το 2013.

«Είναι αδιανόητο αντί η Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα τους Ελληνες κτηνοτρόφους, να τους ταλαιπωρεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και προχειρότητας στην άσκηση πολιτικών στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και των οργανισμών της» σημειώνει σε επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό ο περιφερειάρχης και ζητά να καταβληθεί η αποζημίωση σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, περίπου 1.200 κτηνοτρόφοι σε σύνολο 7.000 δικαιούχων δεν έχουν λάβει ακόμη την εξισωτική αποζημίωση για το 2013.

«Είναι αδιανόητο αντί η Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, τους Ελληνες κτηνοτρόφους που παράγουν απαράμιλλης ποιότητας προϊόντα εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες, να τους ταλαιπωρεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και προχειρότητας στην άσκηση πολιτικών στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης και των οργανισμών της», επισημαίνει ο κ. Κ. Αγοραστός και προσθέτει:

«Η επιβίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά είναι όρος επιβίωσης της ίδιας της πατρίδας μας. Αν δεν στηρίξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά τους Έλληνες κτηνοτρόφους, πώς άραγε η χώρα μας θα υποκαταστήσει τις αθρόες εισαγωγές ύψους 2 δις ευρώ ετησίως στα βασικότερα κτηνοτροφικά προϊόντα όπως αγελαδινό γάλα, βόειο και χοίρειο κρέας, στα οποία είναι ελλειμματική με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το εμπορικό ισοζύγιο;».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εντοπίζει το πρόβλημα που ανέκυψε με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στην απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2012 να ορίσει τους διαθέσιμους βοσκότοπους στη χώρα μας. Όπως εξηγεί, «τη χρονιά εκείνη ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαίρεσε έναν τεράστιο αριθμό στρεμμάτων που αφορούσαν αλπικά λιβάδια, προστατευόμενες περιοχές και δασώδεις μη ξυλευόμενες εκτάσεις (καλυμμένες δηλαδή από πουρνάρια), οι οποίες ανέκαθεν χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι από τους κτηνοτρόφους.

Το πρόβλημα που ανέκυψε, αντιμετωπίστηκε τόσο σε εθνικό επίπεδο με το Νόμο 4254 όσο και ευρωπαϊκό από το 2015 και μετά, ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα για τα έτη 2013 και 2014. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία για την αναγνώριση της επιλεξιμότητας αλπικών, προστατευόμενων και δασικών εκτάσεων για την διετία 2013-4, όπως δηλαδή ισχύει για μετά το 2015».

Απλήρωτοι 1.200 κτηνοτρόφοι

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, περίπου 1.200 κτηνοτρόφοι σε σύνολο 7.000 δικαιούχων δεν έχουν λάβει ακόμη την εξισωτική αποζημίωση για το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, έχουν γίνει μέχρι τώρα οι εξής πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας πληρώθηκαν 2.894 κτηνοτρόφοι λαμβάνοντας 3 εκατ. 122 χιλιάδες ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας πληρώθηκαν 1.569 κτηνοτρόφοι λαμβάνοντας 1 εκατ. 300 χιλιάδες ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πληρώθηκαν 1.013 κτηνοτρόφοι λαμβάνοντας 1 εκατ. 800 χιλιάδες ευρώ και στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας πληρώθηκαν 306 κτηνοτρόφοι λαμβάνοντας 532 χιλιάδες ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου