ΤΟΠΙΚΑ

Βανδαλισμός στο μνημείο αντίστασης Ν. Ιωνίας

βανδαλισμός-στο-μνημείο-αντίστασης-ν-159460

Σε βανδαλισμό της ορειχάλκινης σύνθεσης, με τίτλο «Γροθιά που Σπας και Χτίζεις», η οποία βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ιωνίας, επί της Λ. Ειρήνης-Καραμπατζάκη (γέφυρα στη Λεωφόρο Ειρήνης), προέβησαν άγνωστοι.

Ο βανδαλισμός διαπιστώθηκε χθες Δευτέρα 18 Αυγούστου, νωρίς το πρωί, μετά από καταγγελία συμπολιτών. Επισημαίνεται ότι το μνημείο φιλοτεχνήθηκε επί θητείας του αείμνηστου δημάρχου Ανδρέα Βαλαχή.

Οι δράστες αποκόλλησαν, συγκεκριμένα, ένα τμήμα του γλυπτού και το άφησαν στη βάση του Μνημείου, μια πράξη που απαιτούσε ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια πολλών ατόμων, ενώ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκολλήσουν και άλλα μέλη, αλλά μάλλον δεν το κατάφεραν λόγω του βάρους του μπρούτζου.

Τη βέβηλη αυτή πράξη καταγγέλλει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, αναφερόμενος τόσο στην καλλιτεχνική αξία του γλυπτού όσο και στα μηνύματα που αυτό εκπέμπει, αφού αποτελεί μνημείο τιμής προς τις αξίες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Σκοτινιώτης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για έναν ακόμη βανδαλισμό στο δημόσιο χώρο, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μορφή μάστιγας, ιδιαίτερα με τις μεγάλες ζημιές σε γλυπτά της πόλης (σπασίματα, γδαρσίματα, αφαιρέσεις μελών ή και κλοπές). Πρόκειται για πράξεις αποτρόπαιες, με τις οποίες πλήττεται η ίδια η πόλη, ο πολιτισμός μας και η δημοκρατία.

Ο Δήμος Βόλου κατέθεσε άμεσα μήνυση κατ’ αγνώστων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ενώ το αρμόδιο Τμήμα Συντήρησης θα μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου».

Οι ιθύνοντες του Δήμου Βόλου δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ο βανδαλισμός στο μνημείο έγινε τη μέρα που συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», καθώς επίσης ότι την ίδια μέρα εκδηλώθηκε η ρατσιστική επίθεση χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Ανακοινώσεις κομμάτων

«Πλήγμα στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ειρήνης» χαρακτηρίζει το βανδαλισμό του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στη Νέα Ιωνία, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτή. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Μεϊκόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η βεβήλωση του μνημείου αποτελεί μια φασιστική πράξη, που μαρτυρά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αποστολή της χυδαίας ναζιστικής λογικής και φιλοσοφίας, να προσπαθεί πάντοτε να καταστρέψει οτιδήποτε θυμίζει την ήττα τους από τις δημοκρατικές και αντιφασιστικές δυνάμεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παράλληλα, η τομεακή επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η βεβήλωση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Ν. Ιωνία αποτελεί πράξη βεβήλωσης της περήφανης ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, των ηρωικών σελίδων της δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και μετέπειτα του ΔΣΕ στις πόλεις και τα βουνά της περιοχής μας». Στην ίδια ανακοίνωση το αίτημα που διατυπώνεται εγγράφως είναι: «η Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη συντήρηση και τη φύλαξη των μνημείων του ΕΛΑΣ, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ της πόλης μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου