ΤΟΠΙΚΑ

Αναστέλλουν την έκδοση διαζυγίων λόγω εξόδων

αναστέλλουν-την-έκδοση-διαζυγίων-λόγ-160127

Εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ συζύγων, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργούν ανασταλτικά ακόμη και στη διαδικασία του διαζυγίου.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ζευγάρια συμπολιτών που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της κρίσης λόγω της ανεργίας, αλλά και ζευγάρια, αντίστοιχα, τα οποία ανακαλούν την απόφασή τους, να κινήσουν τη διαδικασία έκδοσης διαζυγίου, επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η αδυναμία κάλυψης των δικαστικών εξόδων, κυρίως όμως η αδυναμία καταβολής διατροφής, είναι οι δύο βασικότεροι λόγοι, στους οποίους οφείλεται η αλλαγή πλεύσης αρκετών ζευγαριών, προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμβίωσης κάτω από την ίδια στέγη, παρά το γεγονός ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, για πρακτικούς λόγους.

Σε αρκετές περιπτώσεις η αδυναμία καταβολής της διατροφής που έχει εκδικάσει το Δικαστήριο, έχει οδηγήσει συμπολίτες στη φυλακή, καθώς σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική διάταξη, όποιος παραβιάζει την υποχρέωση της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Οι σύζυγοι που έχουν δικαστική απόφαση στα χέρια τους για καταβολή διατροφής από το σύζυγό τους, έχουν, αντίστοιχα, τη δυνατότητα να κινήσουν διαδικασία πλειστηριασμού για κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή του ο πρώην σύζυγός τους, στην περίπτωση που ο ίδιος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, αλλά το υψηλό κόστος της παραπάνω διαδικασίας, λειτουργεί σε αρκετές περιπτώσεις ανασταλτικά.

«Είναι γεγονός ότι το επάγγελμά μας διέρχεται κρίση, όπως τα περισσότερα επαγγέλματα κι επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα, υπάρχουν περιπτώσεις κατηγορουμένων σε ποινικά δικαστήρια για οφειλές στο ΤΕΒΕ, την Εφορία κλπ, οι οποίοι αδυνατούν να έχουν τη συνδρομή νομικού συμβούλου, για πρακτικούς λόγους» όπως αναφέρει ο συμπολίτης δικηγόρος Χρήστος Φώτου, σκιαγραφώντας παράλληλα και άλλες, αθέατες πτυχές της κρίσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες δεν προχωρούν, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής στενότητας των ενδιαφερομένων.

Τα παραπάνω φαινόμενα παρατηρούνται την τελευταία κυρίως τριετία, και καταγράφονται ως παρελκόμενα της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στο δικηγορικό κλάδο, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες μείωσης των υψηλών λειτουργικών εξόδων που απαιτούνται σε καθημερινή βάση. «Πολλοί συνάδελφοι μεταφέρουν τα γραφεία τους από το κέντρο, σε ακίνητα που διαθέτουν είτε σε κεντρικά είτε σε περιφερειακά σημεία και τα οποία είναι αναξιοποίητα, ή οδηγούνται στη λύση της συστέγασης, με άλλους συναδέλφους τους, προκειμένου να μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα» όπως υπογραμμίζει ο κ. Φώτου, δίνοντας το στίγμα της νέας καθημερινής πραγματικότητας, που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου