ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση μικρομεσαίων και αγοράς

ενίσχυση-μικρομεσαίων-και-αγοράς-851206

Συνάντηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κου Γιώργου Σπηλιόπουλου με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα έγινε χθες, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της οικονομικής κρίσης την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έθεσε στη διάθεση του κ. Σούρλα τις θέσεις και προτάσεις του φορέα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Επιμελητηρίου είναι:
1. Να διασφαλισθεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τα ομόλογα του δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυσή τους, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους.
2. Οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διατίθενται για την εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους χρειάζονται να αυξηθούν περισσότερο.
3. Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
4. Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της ΕΤΕΠ για τους Έλληνες μικρομεσαίους, δια των γραμμών πίστωσης που έχει ανοίξει μέσω διάφορων εμπορικών τραπεζών, ώστε να ξεπεράσει η ευνοϊκή χρηματοδότηση το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.
5. Να τριπλασιαστούν τα κεφάλαια που δίνονται στο ΤΕΜΠΜΕ και να αυξηθεί η επιδότηση επιτοκίου για δανειοδότηση σε όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
6. Να αποκτήσει εθνική προτεραιότητα το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών προβλημάτων και οι αντιστάσεις διαφθοράς ή δογματισμού της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες για χρόνια ολόκληρα καθυστερούν ή μπλοκάρουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
7. Να προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας με την μέθοδο Lease and back.
8. Να ενισχυθούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες με ταυτόχρονες περικοπές από τις κρατικές δαπάνες.
9. Να μειωθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, που για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας».
10. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω αυστηρότερων ελέγχων και πιθανώς αν χρειαστεί με την κατάρτιση σχεδίου στήριξης του κλάδου.
11. Να υπάρξει εκλογίκευση του κώδικα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται οι φορολογούμενοι επί ίσοις όροις.
12. Να διατηρηθεί το αφορολόγητο και η ίση αντιμετώπιση των φορολογούμενων. Η φορολόγηση των μερισμάτων με 10% πλήττει τους μικρομετόχους και αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις.
13. Η ημερομηνία παραγραφής των υπαγόμενων στην ρύθμιση του άρθρου 28 μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία ή την περαίωση για τις χρήσεις 2000, 2001, 2002 με τακτικό έλεγχο, να παραμείνει η 31η Δεκεμβρίου 2008.

Επιπλέον ο κος Σπηλιόπουλος και ο κος Σούρλας συζήτησαν σχετικά με την πρόταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για ίδρυση και λειτουργία Χρηματιστηρίου Νωπών και Τυποποιημένων Αγροτικών Προϊόντων στην περιοχή μας.
Το Επιμελητήριο προτίθεται να ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κατατεθεί αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση για τη λειτουργία ενός Χρηματιστηρίου Αγροτικών Προϊόντων σύμφωνα με την εμπειρία της λειτουργίας παρόμοιων Χρηματιστηρίων από μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου