ΤΟΠΙΚΑ

ΚΕΝΥΑ: Στη δικαιοσύνη οι βασανιστές

κενυα-στη-δικαιοσύνη-οι-βασανιστές-851206

Η Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ κάλεσε αυτήν την εβδομάδα τις αρχές της Κένυας να διασφαλίσουν ότι όσα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ευθύνονται για ακρότητες στην διάρκεια των επεισοδίων βίας που μαίνονταν στην αφρικανική χώρα από τα τέλη του 2007 ως τις αρχές του 2008 θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή, που εδρεύει στη Γενεύη, τόνισε ότι οι καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών πρέπει να αντιμετωπισθούν με την μέγιστη σοβαρότητα για να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος ατιμωρησίας.

Σε έκθεση της Επιτροπής σημειώνεται ότι είναι ήδη εμφανής μια άτυπη ασυλία στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνται για βιαιοπραγίες και βασανισμούς σε βάρος γυναικών.

Ο Ουάνγκ Σουσιάν, συνεισηγητής έκθεσης της Επιτροπής για την Κένυα, σημείωσε πως 405 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από ενέργειες της αστυνομίας στα επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές. Γυναίκες και νεαρά κορίτσια υπήρξαν θύματα ακροτήτων από μέρους αστυνομικών, περιλαμβανομένων βασανισμών και ομαδικών βιασμών.

Κατά οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “στις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν βασανιστήρια… δεν υπήρξε καμία δίωξη στο 80% των περιπτώσεων”.

Η εισηγήτρια Νόρα Σβέας τόνισε πως 11 χρόνια μετά την κύρωση από την κυβέρνηση της Κένυας της συνθήκης του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια, δεν έχει υπάρξει εναρμόνιση του δικαιικού πλαισίου της χώρας ούτε καν σε ό,τι αφορά τον ορισμό των βασανιστηρίων.

Αυτό αποτρέπει τις ποινικές διώξεις των υπευθύνων και δημιουργεί τον κίνδυνο να καλλιεργηθεί κλίμα πλήρους ατιμωρησίας, σύμφωνα με τη Σβέας. Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχίες είναι ότι οι ψυχολογικές και ψυχικές συνέπειες των βασανιστηρίων δεν καλύπτονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Κένυα, πρόσθεσε.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Κένυας Μάρθα Καρούα αντέτεινε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας “αναγκάστηκαν” να δράσουν εναντίον ένοπλων ομάδων κακοποιών.

Η μετεκλογική βία στοίχισε τουλάχιστον 1.500 ζωές κι εκτόπισε πάνω από 300.000 πολίτες. Ξέσπασε μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να αποδεχθεί τη νίκη του Προέδρου Μουάι Κιμπάκι, που κατηγόρησε ότι νόθευσε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Κενυατική κυβέρνηση έχει συστήσει δύο επιτροπές έρευνας, μία για να ρίξει φως στα επεισόδια και μια δεύτερη που ασχολείται με τις καταγγελίες για την διεξαγωγή των εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου