ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωσε μέτρα για τους αγρότες

ανακοίνωσε-μέτρα-για-τους-αγρότες-851206

Μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στους αγρότες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισκεπτόμενος χθες πρότυπες καλλιέργειες και μονάδες διαλογής αγροτικών προϊόντων στους Πύργους Κοζάνης
Συγκεκριμένα εξήγγειλε:
• την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απ ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες
• την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε: «Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης και οι πρότυπες καλλιέργειες που επισκέφθηκα σήμερα, δείχνουν πολύ καθαρά τις δυνατότητες που έχουν πλέον οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών να προχωρήσουν μπροστά.
» Την έγνοια μας για την αγροτικό κόσμο τη δείχνουμε στην πράξη. Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους. Τρίτον, με την ένταξη στο Δ ΚΠΣ έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια.
» Τέταρτον, με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, που στοχεύει στην ποιότητα, στοχεύει στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, ικανά να διασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους αγρότες – παραγωγούς.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ο ανέξοδος λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. «Η πλειοδοσία, ειδικά αυτή την ώρα, είναι απόδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού, απόδειξη δημαγωγίας και ανευθυνότητας» είπε.
Όσο για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο κ. Καραμανλής είπε: «Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες».
Μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Επιμελητήριο Κοζάνης, σχολίασε ακόμη πως δεν είναι τυχαίο ότι «η χώρα μας μέχρι σήμερα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές έναντι της κρίσης σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι όχι μόνο να περιφρουρήσουμε όσα όλες και όλοι μαζί με θυσίες έχουμε πετύχει, αλλά να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί, προτάσσοντας τα μείζονα που μας ενώνουν, βάζοντας πάνω από καθετί άλλο το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, όπου έγινε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα.
Στο κέντρο της πόλης, νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ μοίραζαν φυλλάδια και ύψωσαν μπαλόνια που έγραφαν συνθήματα για την ανεργία και την ακρίβεια, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Εν τω μεταξύ, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ανακοίνωση κυβερνητικού πακέτου μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σηματοδοτώντας τη στροφή της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική.
Στόχος είναι το πακέτο μέτρων να ανακοινωθεί πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού και την έναρξη της κίνησης στη χριστουγεννιάτικη αγορά, αλλά ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να περιμένει την ψήφιση του σχεδίου εγγυοδοσίας των τραπεζών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Αντιδράσεις κομμάτων
Από το ΚΚΕ εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού: «Η ουσία, την οποία απέκρυψε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι δρόμος για να μην πληρώσουν και την κρίση του καπιταλισμού».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Το θέμα δεν είναι τι λες αλλά τι υλοποιείς. Δηλώσεις έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη από πολλούς υπουργούς και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάποια στιγμή πρέπει αυτές οι δηλώσεις να γίνουν πράξεις. Όσο δε γίνονται πράξη τα λαϊκά μέτρα τόσο θα καταρρέει η ΝΔ, αυτή είναι η ουσία, άλλο τι λέω και άλλο τι κάνω. Η ΝΔ μας έχει πείσει ότι τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, άλλα λέει και άλλα κάνει».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου