ΤΟΠΙΚΑ

Την Τετάρτη καταβάλλονται οι επιδοτήσεις Θα πληρωθούν μόνο σε 20 νομούς της χώρας οι αγρότες

την-τετάρτη-καταβάλλονται-οι-επιδοτή-851206

Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Μπασιάκος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για θέματα της αρμοδιότητάς του και υπογράμμισε ότι από την Τετάρτη θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις σε 20 νομούς της χώρας, που έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορθώσεων με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και οι επιτόπιοι έλεγχοι που διεξάγονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ.
Οι υπόλοιποι νομοί, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσαν να πληρωθούν αν είχαν εκπληρωθεί αυτοί οι όροι. Πάντως, υπογράμμισε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για πρώτη φορά και με τη στήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ να επισπευθεί η εξόφληση των επιδοτήσεων μέχρι το Πάσχα.
Επίσης, ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι από τον ΕΛΓΑ θα αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων για το βαμβάκι και τα τεύτλα σε όσους είχαν υποστεί ζημιές στις πλημμύρες του Οκτωβρίου.
Ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι η καταβολή των επιδοτήσεων είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά το γεγονός ότι το σύστημα της νέας ΚΑΠ είναι πολύπλοκο, το οποίο, όπως υπενθύμισε, εγκρίθηκε από την ελληνική προεδρία στην ΕΕ το 2003.
Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι χάρη στη συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, της οποίας το ΔΣ ομόφωνα συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και των συναρμόδιων φορέων, έχει επιτευχθεί η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες.
Επίσης, ο κ. Μπασιάκος σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί θεαματικά η απορροφητικότητα από το Γ ΚΠΣ, η οποία από το 17% που ήταν το Μάρτιο του 2004 έχει φθάσει σήμερα στο 57,3%.
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει θεαματική αύξηση στις βιοκαλλιέργειες, αλλά και στις καλλιέργειες που γίνονται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, που μπορούν να εξάγονται με ευνοϊκούς όρους στις ξένες αγορές και σημείωσε ότι οι εξαγωγές έφθασαν το 2005 το 24% και το πρώτο 8μηνο του 2006 το 29%.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου