ΤΟΠΙΚΑ

Με άνωθεν εντολές δεν έγιναν συλλήψεις

με-άνωθεν-εντολές-δεν-έγιναν-συλλήψει-851206

Νέος κύκλος διενέξεων μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχθές άνοιξε με αφορμή το γεγονός ότι παρά τα εκτεταμένα επεισόδια έγινε μόνο μία σύλληψη.
Ερωτηθείς σχετικά για τη στάση της Αστυνομίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διέψευσε τις πληροφορίες περί δυσαρέσκειας για ελλειμματική ανταπόκρισή της στο ρόλο της. «Δεν υπάρχει καμιά δυσαρέσκεια. Η Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της» τόνισε.
«Στη δημοκρατία υπάρχει ο λόγος και ο αντίλογος. Στη βία προσφεύγουν όσοι δεν έχουν την πρόθεση να αρθρώσουν λόγο και προσπαθούν με παράνομες πράξεις -που φαντάζομαι ότι όλοι καταδικάζουμε- να επιβάλουν τη δική τους απαράδεκτη νοοτροπία» σχολίασε επίσης, αναφορικά με τα έκτροπα στο συλλαλητήριο.
Ο κ. Αντώναρος προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «οι παραβατικές συμπεριφορές χαρακτηρίζουν όσους τις διαπράττουν».
Η μόλις μία σύλληψη κατά τα επεισόδια προκάλεσε έντονες είναι αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας. «Τέτοιες εντολές είχαμε» ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών, Θανάσης Κατερινόπουλος.
Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι, όταν διαπράττονται κακουργήματα ή πλημμελήματα, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν το νόμο, ανεξάρτητα από τις εντολές. Για την ενδεχόμενη απόδοση ευθυνών, ο κ. Κατερινόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ο εισαγγελέας και αρμόδια όργανα.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ωστόσο διέψευσε, μέσω του εκπροσώπου του, Παναγιώτη Στάθη, ότι υπήρχαν εντολές να μην γίνουν συλλήψεις. Μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1, ο κ. Στάθης δήλωσε ότι δεν υπήρξαν εντολές να μην γίνουν συλλήψεις.
Χαρακτήρισε δε, την αντίδραση της αστυνομίας σταθερή και με μέτρο, για να διασφαλίσει το δικαίωμα της συγκέντρωσης, αλλά και της ανθρώπινης ζωής.
Την Πέμπτη οι φοιτητές προγραμματίζουν νέο πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε για τα χθεσινά επεισόδια: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και για οποιουσδήποτε λόγους σκοπιμότητας, που έχουν να κάνουν με τους πολιτικούς ή επικοινωνιακούς ή εκλογικούς της σχεδιασμούς, να δημιουργήσει στη μέση συλλογική συνείδηση των νοικοκυραίων αυτής της χώρας ένα ψευδές κλίμα ανασφάλειας, αποτρέποντας τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε συλλήψεις».
Πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση διαψεύσει ότι έδωσε τέτοια εντολή, τότε η ευθύνη είναι στα ηγετικά κλιμάκια της Αστυνομίας, οπότε διαπιστώνεται εκτεταμένη ανεπάρκεια της ηγεσίας της αστυνομίας, όπου πάλι η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι βαριά -εκτός από το γεγονός ότι έχουμε ευθύνες στο διοικητικό και ποινικό πεδίο- για παράβαση καθήκοντος και μη οφειλόμενης ενέργειας».
Ανέφερε επίσης πως «σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ουδείς δικαιούται να είναι υπεράνω του νόμου και, πολύ περισσότερο, να δίνει εντολές να παραβιάζεται ο νόμος. Δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη. Καμιά συντεταγμένη εξουσία».
Αναφορικά δε με τα χθεσινά επεισόδια σημείωσε πως «απορών και έντρομος ο ελληνικός λαός είδε την αδυναμία της Αστυνομίας να προχωρήσει σε συλλήψεις, σε σκηνές στην τηλεόραση, όπου ολιγάριθμες ομάδες κουκουλοφόρων επετίθεντο εναντίον πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων».
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να καταλύεται, για λόγους μικροκομματισμού, από την κυβέρνηση της ΝΔ το αίσθημα ασφάλειας των νοικοκυραίων αυτής της χώρας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μόνη προστασία του Έλληνα πολίτη και, κυρίως του αδύναμου πολίτη, είναι μία πολιτεία που να λειτουργεί με κανόνες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η όποια κυβέρνηση να παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες αυτούς και να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της αστυνομίας. Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να ρωτήσω τι έγινε η εισαγγελική έρευνα, η οποία διετάχθη πριν από λίγο καιρό για τα επεισόδια με τους κουκουλοφόρους στην οδό Φιλελλήνων για τη μη επέμβαση της αστυνομίας για συλλήψεις;».
Συμβολική κατάληψη
Συμβολική κατάληψη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε την Παρασκευή μικρή ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τις διατάξεις του.
Όπως είπαν οι φοιτητές, κατάφεραν να «παραλύσουν» τις διοικητικές υπηρεσίες και προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να κάνουν γνωστό το αίτημά τους που είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου