ΤΟΠΙΚΑ

Νέες βόμβες Βατοπεδίου

νέες-βόμβες-βατοπεδίου-851206

«Απαράδεκτες ανακρίβειες» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τα στοιχεία που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδιο η δικηγόρος Σταματία Σωτηροπούλου, σύμφωνα με την οποία ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να τής είχε δηλώσει πως στην υπόθεση ανταλλαγής ακινήτων με τη Μονή εμπλέκεται ο πρωθυπουργός.
«Σας παρακαλώ. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τέτοιες απαράδεκτες ανακρίβειες, που κανείς δεν ξέρει άλλωστε τι εξυπηρετούν» δήλωσε ο κ. Αντώναρος και παρέπεμψε και σε σχετική δήλωση – διάψευση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και θέλει να χυθεί άπλετο φως.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, o νομάρχης Θεσσαλονίκης πέρασε στην αντεπίθεση αναρωτώμενος «Την ξέρατε και χθες, την κυρία Σωτηροπούλου; Βγαίνει ο καθένας και λέει το μακρύ και το κοντό του… Επειδή βγαίνει μία κυρία και λέει… υπάρχει τεκμηρίωση πάνω σε αυτό που είπε;», πρόσθεσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για αντιφάσεις της δικηγόρου.
«Ποιο σκάνδαλο;» αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφερόμενος στο Βατοπέδιο. «Ένα στοιχείο δεν έβγαλε ένας» υπογράμμισε και προέβλεψε, «όλοι αθώοι θα βγούνε. Και τον Ζαχόπουλο τον είχανε τσακίσει και τον Καραμανλή για το θέμα του Ζαχόπουλου και όλοι αθώοι βγήκανε»…«Όλα λειτούργησαν βάσει νόμου… οι νόμοι μπορεί να είναι σκανδαλώδεις… ας καταργήσουν τους νόμους».
Κατέληξε τέλος στις δηλώσεις του, λέγοντας «Να δούμε ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την εμπλοκή, που πάνε να μπλέξουν τον Ψωμιάδη και τον Καραμανλή. Υπάρχουν σενάρια οικονομικά, πολιτικά, εκβιαστικά, κομματικά… πιθανό λέω, δεν ξέρω. Ακούγονται πολλά».
Από την πλευρά της η δικηγόρος Σταματία Σωτηροπούλου, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι δέχτηκε απειλή, όπως και όσα κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για το νομάρχη Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα η κα. Σωτηροπούλου δήλωσε πως ο κ. Ψωμιάδης της είπε: «Αυτή την απόφαση μού την έστειλαν από πολύ πολύ ψηλά και μου είπαν να την υπογράψω αμέσως και γρήγορα». Πότε ρώτησε η ίδια για να πάρει κατά δήλωσή της την απάντηση «χθες». Η δικηγόρος συνέχισε στις δηλώσεις της στο Real: «Πόσο ψηλά; Ποιο ψηλά δεν γίνεται και τι ήθελες να κάνω εγώ; Εγώ την υπέγραψα[…] Εγώ εκτέλεσα εντολή και του λέω εκεί πάνω…. ό,τι σου λένε το εκτελείς; …και μου λέει μήπως ήξερα και τι υπέγραφα; … και εσύ που πήγες σε δημοσιογράφους κατάφερες τίποτα;… Είδες πέφτεις πάνω σε ένα τοίχο. Ποιος είμαι εγώ που θα τα βάλω με τον Καραμανλή;»
Νέες καταθέσεις
Εν τω μεταξύ στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσε χθες το πρώην στέλεχος της LADA HELLAS Αγγελος Αποστολίδης, εταιρίας συμφερόντων του Φοίβου Χριστοδουλίδη (επιχειρηματία που διατηρούσε στενή σχέση με τον γέροντα Εφραίμ). Ο μάρτυρας αμφισβητήθηκε εκ μέρους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επέδειξε ασθενή μνήμη και παραδέχθηκε πως δεν θα είχε ενδεχομένως ανακινήσει το θέμα, «εάν δεν είχε απολυθεί καταχρηστικώς» από τον πρώην εργοδότη του.
Ο κ. Αποστολίδης ισχυρίστηκε πως για ένα κρίσιμο δεκαπενθήμερο τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2006 είχε χρεωθεί να μεταφέρει τον μοναχό Αρσένιο στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο δικηγορικό γραφείο Πελέκη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο υπουργείο Απασχόλησης και μία φορά στο σπίτι του Θ. Ρουσόπουλου στο Ψυχικό, όπου αργότερα κατέφθασε και ο Εφραίμ.
Ο κ. Αποστολίδης είχε κατά τα λεγόμενά του αναλάβει να συμμετέχει στη διοργάνωση ομιλιών του γέροντα Εφραίμ στα γραφεία της εταιρίας. Ο κ. Αποστολίδης κατήγγειλε επίσης πως δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, ευθύς αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, γεγονός που τον οδήγησε να ζητήσει πολιτική κάλυψη από τον Αλ. Αλαβάνο.
Στην Εξεταστική Επιτροπή επίσης κατέθεσαν τα μέλη του Β τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Παναγιώτης Κιούσης και Κωνσταντίνος Καποτάς. Ο μεν πρώτος ψήφισε κατά της πρότασης της Μονής για αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την έκδοση δικαστικής απόφασης σχετικά με τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, ο δε δεύτερος ψήφισε υπέρ.
«Η έκταση στην Ουρανούπολη είναι για μένα, ως τοπογράφο, ένα αγροτεμάχιο, δηλαδή, ένα εκτός σχεδίου ακίνητο. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να δω το εμβαδόν και το σχήμα του ακινήτου, όχι τη χρήση του», δήλωσε στην Εξεταστική ο Ν. Κιάκας, ο τοπογράφος μηχανικός που συνέταξε για λογαριασμό της Μονής Βατοπεδίου, όλα τα τοπογραφικά σχέδια για τις εκτάσεις που τής παραδόθηκαν αντί της λίμνης Βιστωνίδας, με εξαίρεση το τοπογραφικό για το Ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες.
Αλλωστε, είπε, «αν υπάρχει χαρακτηρισμός δάσος και δεν μπορεί να κτισθεί ένα ακίνητο, δεν πρόκειται να με φωνάξει εμένα κανείς να κάνω τοπογραφικό». Όσον αφορά στη συνεργασία του με τους ορκωτούς εκτιμητές, ο κ. Κιάκας αποποιήθηκε τις κατηγορίες που εκτόξευσαν ότι χρειάστηκε να του επιστρέψουν τα τοπογραφικά ως λανθασμένα.
Ο κ. Ιγν. Παυλίδης από την πλευρά του, διευθυντής της ΚΕΔ, ανέφερε ότι η δήλωση που περιλαμβάνεται σε δεκάδες συμβόλαια, τα οποία υπογράφει το Ελληνικό Δημόσιο δια της ΚΕΔ, ότι εκτίμησε ο ίδιος τις αξίες των ακινήτων και ήλεγξε τα τεχνικά στοιχεία, είναι ψευδής.
Το ΠΑΣΟΚ
«Μαφιόζικη ιστορία» χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπεδίου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κινήματος ότι η υπόθεση είχε «κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία, η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός, είπε: «Δεν έχω απάντηση» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες και ως πού φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου