ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο εκδηλώσεων η Μακρινίτσα

στο-επίκεντρο-εκδηλώσεων-η-μακρινίτσ-165616

Ξεκινούν την παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, οι εκδηλώσεις για τον διήμερο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Μακρινίτσα, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διήμερο πανηγύρι, από τα πιο φημισμένα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στο Νομό Μαγνησίας, αφού αποτελεί μεταξύ άλλων αφορμή συνάντησης των ντόπιων, που πάντα επιστρέφουν το Δεκαπενταύγουστο για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους στο χωριό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα 14 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα, όπου θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία και στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει το πανηγύρι, το οποίο θα διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες για να συνεχιστεί και να κορυφωθεί την επόμενη ημέρα.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί Θεία Λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης ενώ το βράδυ θα συνεχιστεί το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία, με πολύ κέφι και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στον φετινό εορτασμό συμμετέχει η Δημοτική – Λαϊκή ορχήστρα του Γιώργου Κερασιώτη..

Η ιστορία του πανηγυριού ταυτίζεται με την ιστορία της Μακρινίτσας και είναι ζωντανή ακόμη η μνήμη της έναρξης του πανηγυριού από τους «βρακάδες» οι οποίοι έσερναν πρώτοι το χορό με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (νταούλι, ζουρνάς). Με το πέρασμα των χρόνων, το πανηγύρι εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία, η παράδοση ανανεώθηκε και συνεχίζει να ανανεώνεται από τους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες, οι οποίοι διαφυλάττουν τα έθιμα του τόπου τους.

Στο σύγχρονο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην κεντρική πλατεία, το πρόγραμμα, πέραν της παραδοσιακής μουσικής, περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, καθώς είθισται στο συγκεκριμένο πανηγύρι να χορεύονται και ευρωπαϊκοί χοροί (βαλς, ταγκό κλπ).

Τις εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται και φέτος από το Δήμο Βόλου και την Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας, υποστηρίζουν ένθερμα οι επαγγελματίες της Μακρινίτσας αλλά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου