ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσηκώνονται οι κτηνοτρόφοι ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ξεσηκώνονται-οι-κτηνοτρόφοι-για-την-ε-166250

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων σήμερα έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη, οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο (στην οδό Φυτόκου) στις 11 το πρωί.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων αποκλείστηκε φέτος από την επιδότηση ενώ όσοι την έλαβαν καταγγέλλουν ότι ήταν «κουτσουρεμένη», συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Συνολικά το πόσο της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013 που πιστώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους λογαριασμούς 60.912 γεωργών και κτηνοτρόφων ήταν ύψους 60,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων, από την τελευταία πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περίπου 22.600 κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την επιδότηση ενώ περίπου 6.800 κτηνοτρόφοι δεν είχαν καταθέσει ολοκληρωμένους τους φακέλους των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από την πληρωμή της εξισωτικής.

Ουσιαστικά όπως διευκρινίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Δ.Ε. Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, λόγω των βοσκότοπων αποκλείστηκε από την πληρωμή της εξισωτικής ένα μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων από την Μαγνησία.

Οσον αφορά το θέμα των ελλιπών δικαιολογητικών η κ. Διβάνη, αναφέρει ότι δεν υπήρξε από πουθενά ενημέρωση ότι φέτος καλούνται να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για την εξισωτική αποζημίωση και έτσι δεν έλαβαν επιδότηση.

«Πραγματικά μας κοροϊδεύουν και μας παιδεύουν επειδή πολύ απλά το υπουργείο δεν έχει χρήματα. Ειδικά για το θέμα των συμπληρωματικών δικαιολογητικών είναι σαν να το έκαναν επίτηδες να μην μας ενημερώσουν για να μην λάβουμε επιδότηση. Θα μπορούμε κάλλιστα να καταθέσουμε δικαιολογητικά και έπειτα να μας ενημερώσουν για το αν χρειάζονται πρόσθετα δικαιολογητικά ωστόσο προτίμησαν να μην το κάνουν. Αλλωστε από μόνοι τους οι αριθμοί μαρτυρούν ότι κάτι άλλο συμβαίνει καθώς δεν είναι δυνατών 6.800 κτηνοτρόφοι να μην γνώριζαν για τις αλλαγές στα δικαιολογητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη.

Με αφορμή την μη καταβολή της εξισωτικής σε μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων αλλά και τα «κουρεμένα» ποσά που έλαβαν οι υπόλοιποι, σε πρώτη φάση προγραμματίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο. Μάλιστα αντίστοιχες κινητοποιήσεις από κτηνοτρόφους θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

Τέλος για την υποβολή ενστάσεων, δίδεται προθεσμία 10 ημερών από την ημέρα ανάρτησης των ονομάτων των δικαιούχων στους αντίστοιχους Δήμους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου