ΑΛΜΥΡΟΣ

Με θρησκευτική κατάνυξη η επιστροφή στη γενέθλια γη του Στέφανου Κομμητά

με-θρησκευτική-κατάνυξη-η-επιστροφή-σ-166457

Με κάθε επισημότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη τιμήθηκε προχθές η επιστροφή του ιερομόναχου, λογίου και παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, τους Κωφούς Αλμυρού, από την Πέστη της Ουγγαρίας, όπου ετάφη το 1830, με την τοποθέτηση της ληκύθου του στο κενοτάφιο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος τέλεσε Εσπερινό και Μνημόσυνο με πέντε ιερείς.

Για την επιστροφή του λογίου ολόκληρο το χωριό ήταν φωταγωγημένο. Μετά την κατάθεση στεφάνου και την έπαρση της σημαίας πραγματοποιήθηκε η εναπόθεση της ληκύθου.

Στην τελετή παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο απερχόμενος Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Μεταξύ των άλλων ο επίτιμος πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Στέφανος Κομμητάς», Γιώργος Σούρλας, απηύθυνε λόγο. Όπως σημείωσε, «στη γενέθλια γη, στους Κωφούς του Αλμυρού, επέστρεψε μετά από 184 χρόνια ο Στέφανος Κομμητάς.

Ξεχασμένος από την ιστορία, του ταιριάζουν οι στίχοι του Κ.Π. Καβάφη για τον Καισαρίωνα: «…Στην Ιστορία λίγες γραμμές μονάχα βρίσκονται για σένα…».

Με αφετηρία τη γενέτειρά του, τους Κωφούς του Αλμυρού, με ενδιάμεσους προορισμούς τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και το Μπρασόβ Ρουμανίας και τελευταίο σταθμό την Πέστη της Ουγγαρίας, ο Κομμητάς ακολούθησε την κοινή πορεία των ανήσυχων πνευμάτων της εποχής του, που πέρασαν εκτός συνόρων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, για να διαδώσουν με το έργο τους το ελληνικό πνεύμα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Σούρλας υπογράμμισε ότι ο Στέφανος Κομμητάς ξεκίνησε με στόχο να συμβάλλει στην πνευματική αφύπνιση των ραγιάδων στην προετοιμασία για τη λειτουργία του νεοελληνικού κράτους και στον επαναστατικό αγώνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο Κομμητάς έκανε το χρέος του προς την πατρίδα. Αυτό που επιβάλλεται είναι να διδαχθούμε από την προσφορά του και τους αγώνες του, να ανταποκριθούμε στις θυσίες και τις προσδοκίες των σπουδαίων που αποφάσισαν να ελευθερώσουν την πατρίδα, να αντιληφθούμε και εμείς ότι πρέπει να υποτάσσουμε το ατομικό συμφέρον στο συλλογικό» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι ακολούθησε δεξίωση στην πλατεία του χωριού, ενώ η μπάντα του Δήμου Αλμυρού και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων «Η Στάνη» παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια που συνοδεύτηκαν από χορούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου