ΤΟΠΙΚΑ

Εργα Παντελή Λαζαρίδη στο Μουσείο Μπενάκη

εργα-παντελή-λαζαρίδη-στο-μουσείο-μπε-851206

Μια ακόμη μεγάλη αναδρομική έκθεση, που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την πολιτική, θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 2 Δεκεμβρίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του πολυσέλιδου καταλόγου που την συνοδεύει έχει η Έφη Στρούζα, ιστορικός της Τέχνης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Τέχνης. Η έκθεση ,μια αναδρομή στο καλλιτεχνικό έργο του Παντελή Λαζαρίδη, διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Parkour: Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί» που υπονοεί τη διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη κινητικότητα στη Δημόσια σφαίρα. Πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στην Αθήνα (Γκαλερί Αντωνοπούλου, 2005) και δύο χρόνια μετά την έκδοση από το Μουσείο Μπενάκη του τόμου «Παντελής Λαζαρίδης: Διαπραγματεύσεις του Εφήμερου» που είναι αφιερωμένος στο έργο του.
Η έκθεση με το καλλιτεχνικό έργο του γνωστού Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και εικαστικού, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά και πλαστικά, συναρμογές- assemblages, περιβάλλοντα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές, βιντεοκατασκευές καθώς και «εργαστήριο» στο οποίο θα προτείνεται η διαδραστική σχέση με τον θεατή-πολίτη και θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών δράσεων..
Τα 250 περίπου έργα που παρουσιάζονται, στο ισόγειο και το αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν πενήντα ετών, από το 1961 έως σήμερα. Τα θέματα, οι τρόποι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εκφράζουν, αν και με άλματα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωτοπορίας αυτών των περιόδων, αλλά και την περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής και της πολιτικής δραστηριότητας.
Τα έργα της τελευταίας περιόδου (2000-σήμερα) πέρα από τη θεματολογία, το ύφος και την αναφορά τους στο Δημόσιο στοιχείο, προτείνουν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής θέσης, μια διαφορετική αντιμετώπιση. Με τις πολλαπλές δυνατότητες αναρτήσεων, τις διάφορες μορφές με τις οποίες μπορούν να παρουσιαστούν και να «αναγνωσθούν», με την υπέρβαση της έννοιας του «πρωτοτύπου» και της «αξίας» του «μοναδικού» επιχειρούν, σαρκάζοντας, να αναφερθούν και να συνθέσουν αξίες πέραν των αγοραίων, ανοίγοντας ίσως έτσι μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την καθημερινότητα, την αρχιτεκτονική και τη χρηστικότητα του έργου τέχνης…
Στο πλαίσιο της έκθεσης προβλέπονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδα με αντικείμενο «Το πολιτικό στη σύγχρονη Τέχνη» μουσική εκδήλωση –συναυλία με το διεθνή πιανίστα Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, παρεμβάσεις με ηχητικές περφόρμανς του φωνητικού συνόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου