ΤΟΠΙΚΑ

Προετοιμάζουν μεταφορά γιατρών από το ΠΕΔΥ στο Νοσοκομείο Βόλου

προετοιμάζουν-μεταφορά-γιατρών-από-τ-166762

Λουκέτο στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στο Βόλο φοβάται η ιατρική κοινότητα. Στις τραγικές ελλείψεις του προσωπικού, το μηδενικό προϋπολογισμό, τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας έρχεται να προστεθεί ερώτημα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας αν οι γιατροί επιθυμούν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Βόλου…

Διάχυτος προβληματισμός και αγωνία υπάρχει το τελευταίο διάστημα στο ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ. Το μέλλον του πρώην ΙΚΑ όσο περνούν οι μήνες φαντάζει όλο και πιο δυσοίωνο. Οι κρίσεις του προσωπικού για ένταξη στο ΕΣΥ καθυστερούν από το Μάρτιο – Απρίλιο χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση πού βρίσκεται η διαδικασία.

Την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες γιατροί δίνουν μάχη για να κρατηθεί όρθιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης το πρώην ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι να μη στερηθούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είκοσι πέντε συνολικά γιατροί, εκ των οποίων οι δεκαοχτώ οδοντίατροι, βλέπουν δεκάδες περιστατικά. Ωστόσο οι λίστες αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν και τους τρεις μήνες.

Τα κενά σε γιατρούς, αλλά και οι ελλείψεις φαρμάκων πρώτης βοήθειας που αναγκάζεται να πληρώνει το ίδιο το ιατρικό προσωπικό για τα ιατρεία, η απουσία φύλαξης αλλά και κλιματισμού εν μέσω θερινής σεζόν, όλα στο περιβάλλον εργασίας υποδηλώνουν τον κατήφορο που έχει πάρει το πρώην ΙΚΑ.

Δυστυχώς τις υποψίες της ιατρικής κοινότητας έρχεται να ενισχύσει ερώτημα της 5ης ΥΠΕ εάν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των γιατρών για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Βόλου χειρουργικών και παθολογικών ειδικοτήτων ανεξαρτήτως.

Το ΙΚΑ Βόλου ξεκίνησε να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή μετά από δύο μήνες διαθεσιμότητα όλων των γιατρών. Από τον Μάρτιο – Απρίλιο που ξεκίνησαν να δουλεύουν οι γιατροί κλήθηκαν να υποβάλουν φακέλους στην 5η ΥΠΕ προκειμένου να γίνουν κρίσεις για ένταξη στο ΕΣΥ.

Τέσσερις μήνες μετά στο ΠΕΔΥ δεν είναι καν γνωστό το οργανόγραμμα που υπάρχει. Η υφιστάμενη λειτουργία του πρώην ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ υποτίθεται ότι αφορά σε μεταβατικό στάδιο μέχρι να ενταχθεί στο ΕΣΥ και να λειτουργήσει ως πλήρης μονάδα.

Οι ελλείψεις γιατρών

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις παρουσιάζεται κυρίως στις ειδικότητες παθολογίας, καρδιολογίας και της παιδιατρικής.

Η λίστα αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία του παθολόγου φτάνει τους δύο μήνες. Στο ΠΕΔΥ Βόλου υπάρχει μόνο μία παθολόγος και μία στη Νέα Ιωνία. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του εξωτερικού ιατρείου θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γιατροί στο Βόλο και δύο στη Νέα Ιωνία. Τα περιστατικά σε ημερήσια βάση είναι 45.

Η λίστα αναμονής για τα ραντεβού είναι μεγαλύτερη στα εξωτερικά ιατρεία καρδιολόγων καθώς φτάνει τους τρεις μήνες. Στο ΠΕΔΥ υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος για ολόκληρο το Νομό, ενώ μόνο για το Βόλο έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γιατροί. Σε ημερήσια βάση τα εξεταζόμενα περιστατικά είναι 40. Ο όγκος της δουλειάς δεν αφήνει περιθώρια για εργαστηριακές εξετάσεις καρδιολογίας. Ενώ υπάρχουν μηχανήματα για υπέρηχο, τεστ κοπώσεων κ.α., δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στο παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο. Η αναμονή ενός μήνα για εξετάσεις λόγω της ιδιαιτερότητας της ειδικότητας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Όμως η μία και μοναδική παιδίατρος είναι μοιρασμένη στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου