ΤΟΠΙΚΑ

Υπερφορολόγηση και μειωμένη ζήτηση τινάζουν την αγορά ακινήτων στο Βόλο

υπερφορολόγηση-και-μειωμένη-ζήτηση-τ-166843

Εικόνα κραχ εμφανίζει η αγορά ακινήτων, αδυνατώντας να ανακτήσει έστω μέρος της δυναμικής που είχε αναπτύξει πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ειδικότερα στο Βόλο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως διαμερισμάτων, βρίσκονται μπροστά σε μια οδυνηρή πραγματικότητα. Την ώρα που η μέση εμπορική αξία διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό, η μέση τιμή ζώνης υπολογίζεται στα 2.100 ευρώ, με αποτέλεσμα η υπερφορολόγηση να καθιστά τα ακίνητα πραγματικό φορολογικό άγος.

Πέρα από την προφανή έλλειψη ρευστού και τις κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές χαρακτηρίζουν το πλαίσιο φορολογίας των ακινήτων ως «εχθρικό», αφού παρά τη μείωση του συντελεστή για τις αγοραπωλησίες στο 3%, η σώρευση φορολογικών βαρών, ο υψηλός φόρος κατοχής και πολύ περισσότερο το αλαλούμ στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, απωθούν και την παραμικρή υποψία επένδυσης.

Σοκ προκαλούν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν περαιτέρω κατά 7,3% και ειδικά στην Αθήνα κατά 9,6%. Αν δε η σύγκριση γίνει με τις τιμές του 2008, η μείωση φτάνει στο 36%.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν περαιτέρω κατά 41,4% και είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο υπογράφηκαν μόλις 3.003 συμβόλαια. Σε σύγκριση μάλιστα με το 2007 η μείωση είναι της τάξης του 92%.

Όσον αφορά δε στην αξία των νέων συμβολαίων είναι μικρότερη κατά 42,6% σε σχέση με πέρσι και 94,1% σε σχέση με το 2007.

Ανασχετικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, που προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, καθιστώντας κατεπείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι όσο η ψαλίδα αντικειμενικών – εμπορικών τιμών ανοίγει, δεν μπορούν να αρθούν οι στρεβλώσεις στη φορολογία της οικοδομής, αφού ιδιοκτήτες και υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να καταβάλλουν φόρους σε πλήρη αναντιστοιχία με την αξία των ακινήτων.

Στο Ψυχικό η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στις 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν η αντίστοιχη τιμή ζώνης είναι 6.000 ευρώ.

Στο Παγκράτι η μέση ανώτερη εμπορική τιμή για παλαιά ακίνητα διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, ενώ η τιμή ζώνης κλιμακώνεται έως τις 2.050 ευρώ.

Στον Άλιμο η μέση κατώτερη τιμή για παλαιά ακίνητα διαμορφώνεται στα 900 ευρώ, ενώ η τιμή ζώνης παραμένει στα 1.500 ευρώ.

Στο Βόλο η μέση ανώτερη εμπορική τιμή υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ, όταν η τιμή ζώνης βρίσκεται στις 2.100 ευρώ.

Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης η μέση ανώτερη εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή ζώνης είναι 3.650 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου