ΤΟΠΙΚΑ

Σκωτσέζικο ντους για σχολικούς φύλακες

σκωτσέζικο-ντους-για-σχολικούς-φύλακ-168319

Σε… σκωτσέζικο ντους υποβάλλονται τρεις μήνες μετά την απόλυσή τους οι σχολικοί φύλακες του Βόλου. Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να ανοίγει… παραθυράκι για τη συνταξιοδότηση ορισμένων από τους απολυμένους, κάθε ελπίδα φαίνεται να χάνεται όταν διαπιστώνουν ότι καλούνται να καταβάλλουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να λάβουν σύνταξη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Αυτή τη στιγμή είμαστε άνεργοι. Πού να βρούμε και μάλιστα μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των τριών μηνών τα χρήματα που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές μας εισφορές για να μπορέσουμε να βγούμε σε σύνταξη όσοι είμαστε κοντά στο όριο ηλικίας;», διερωτάται ο εκπρόσωπος των 27 σχολικών φυλάκων του Βόλου, Βαγγέλης Τούμπας, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του στις 26 Απριλίου, είδαν οριστικά την πόρτα της εξόδου από τα σχολεία και τις θέσεις εργασίας τους.

Οι σχολικοί φύλακες δεν έχασαν μόνο τη δουλειά τους. Χάνουν και το… τρένο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύνταξη, τουλάχιστον δέκα από αυτούς, που είναι ηλικίας από 50 ετών και πάνω. Κάποιοι βρίσκονται στην κυριολεξία μία ανάσα πριν τη σύνταξη, αφού είναι ήδη ηλικίας 60 και 67 ετών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι από τους σχολικούς φύλακες είχαν εργαστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενταγμένοι σε προγράμματα κατάρτισης, θα μπορέσουν να συνυπολογίσουν αυτό το χρονικό διάστημα (έως και 5 χρόνια) στο σύνολο του ασφαλιστικού τους χρόνου.

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καταβληθούν από τους Δήμους, οι οποίοι θα λάβουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο το παραθυράκι που ανοίγει για δέκα από τους 27 σχολικούς φύλακες του Βόλου, κλείνει… βίαια. «Για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για την πενταετία 2001 – 2006, με βάση το μισθό που λαμβάναμε τον Ιούνιο του 2013. Ο συγκεκριμένος μισθός είναι υψηλότερος, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τα χρήματα που παίρναμε την πενταετία 2001 – 2006. Αρα και οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι πολύ υψηλότερες. Με έναν πρόχειρο προϋπολογισμό, καλούμαστε να καταβάλλουμε περίπου 10.000 έως 12.000 ευρώ. Πού να τα βρούμε; Χρήματα δεν υπάρχουν», εξηγεί ο κ. Τούμπας.

Αλλωστε υπάρχει μία ακόμη παράμετρος. Για την επίμαχη πενταετία οι σχολικοί φύλακες βρίσκονται ήδη στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να τους αναγνωριστεί ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης. Μάλιστα η αγωγή τους πρόκειται να εξεταστεί το Δεκέμβριο του 2014.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου