ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει το ζωνάρι στο Δήμο Βόλου

σφίγγει-το-ζωνάρι-στο-δήμο-βόλου-168424

Σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι στο Δήμο Βόλου… Η σύνταξη του Προϋπολογισμού για το 2015 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Οικονομική Υπηρεσία, που καλείται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών στους ΟΤΑ να ακολουθήσει ακόμη πιο σφικτή οικονομική πολιτική για το νέο έτος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως έγινε γνωστό η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου έχει ήδη κάνει την απαραίτητη προεργασία και περιμένει να «κουμπώσει» το Τεχνικό Πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας προβλέπει ότι έως τέλος Αυγούστου το σχέδιο θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος την επιτροπή διαβούλευσης, στις 5 Σεπτεμβρίου να συζητηθεί από τη νέα Οικονομική Επιτροπή και αμέσως μετά να αναρτηθεί στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο έως τον Οκτώβριο.

Πιέσεις

Παρά τη στενή οικονομική πολιτική που ήδη ακολουθείται, πιέσεις στο νέο Προϋπολογισμό αναμένεται να ασκήσουν μια σειρά εκκρεμών υποθέσεων, που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση.

Οι απρόβλεπτες δαπάνες από δικαστικές αποφάσεις που προέκυψαν μέσα στο 2014 θα πρέπει να προϋπολογιστούν. Πρόκειται για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις πρώην Δήμων, που τελεσιδικούν αυτή την περίοδο και τα «σπασμένα», ύψους μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καλείται να καλύψει ο ενιαίος Δήμος Βόλου.

Επιπλέον, η παράταση για αρκετούς μήνες του καθεστώτος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων επιβάρυναν τον Προϋπολογισμό του 2014 και θα συνεχίσουν να πιέζουν και τον Προϋπολογισμό του 2015.

Ακόμη και οι εκκαθαρίσεις των Επιχειρήσεων και Οργανισμών των πρώην Δήμων θα επιβαρύνουν το νέο Προϋπολογισμό.

Ολα τα παραπάνω υπαγορεύουν την ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων και διαρκή επανεξέταση των δαπανών, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ο Δήμος Βόλου οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Για το 2014

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξαμηνιαίας απολογιστικής έκθεσης για το 2014, που εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκύπτει ότι η οικονομική εικόνα του Δήμου είναι γενικά καλή.

Οσον αφορά στα τακτικά έσοδα, οι στόχοι μέχρι στιγμής καλύπτονται, υστέρηση όμως παρατηρείται στα έσοδα από τα επενδυτικά προγράμματα.

Πρόκειται για έσοδα που εξαρτώνται από τη ροή των χρηματοδοτήσεων και τις ταμειακές δυνατότητες του κεντρικού κράτους. Συγκεκριμένα, με προϋπολογισμό περίπου 11,7 εκατ., το Α΄ εξάμηνο ο Δήμος εισέπραξε από την κεντρική διοίκηση περίπου 2,3 εκατ., δηλαδή καλύφθηκε το 20% του στόχου του Α΄ εξαμήνου. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κεντρική διοίκηση απαιτεί από τους Δήμους να εντατικοποιούν τις ενέργειές τους για την είσπραξη εσόδων, η ίδια η κεντρική διοίκηση έχει εκκρεμότητες όσον αφορά στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους. Μείωση καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη για το α’ εξάμηνο (εισπράχθηκαν περίπου 100.000 ευρώ).

Πάντως τόνωση των δημοτικών ταμείων αναμένεται μέσω του Νόμου για ρύθμιση παλιών οφειλών έως 100 δόσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου