ΤΟΠΙΚΑ

ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ τον Καραμανλή

εμπλεκουν-τον-καραμανλή-851206

Με την κατάθεση της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου, συνηγόρου των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, συνεχίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Όπως κατέθεσε η κ. Σωτηροπούλου, από τον Φεβρουάριο του 2006, διαπίστωσε πως οικόπεδα προοριζόμενα να διατεθούν στους πελάτες της στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού έχουν δοθεί αλλού, χωρίς να προσδιορίζεται ο αποδέκτης και οι διαδικασίες μεταβίβασης. Στη συνέχεια ο διευθυντής και ο αντινομάρχης Πολιτικής Γης κ. κ. Βόλης και Μπίκος, προτρέπουν τους δικαιούχους να παραιτηθούν από την υπόθεση, αναμένοντας μια άλλη προσφορά. Η Κτηματική Υπηρεσία παραπέμπει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και η ΚΕΔ στην Διευθύντρια Πολιτικής Γης στην Αθήνα, την Σταματία Μαντέλη, η οποία λέει στην δικηγόρο (σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή της), πως «δεν είναι δική σας δουλειά τι κάνει το Δημόσιο με τα ακίνητά του, ούτε θα σας δώσουμε λογαριασμό».
Η μάρτυς ανέφερε ότι μετά από πολλά εξώδικα, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης Θεσσαλονίκης, την ενημέρωσε ότι τα οικόπεδα διατέθηκαν στην ΚΕΔ, με την υπ αριθμόν 3822/2006 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης – μία απόφαση που, όπως υποστήριξε στην Επιτροπή, μέχρι στιγμής καμία υπηρεσία δεν της έχει παραχωρήσει, παρά και την εξασφάλιση εισαγγελικής εντολής από πλευράς της.
«Η απόφαση είναι από ψηλά κι εσείς δεν μπορείτε να τα βάλετε με τέτοια πράγματα» ανέφερε η μάρτυς πως είχε πει στους πελάτες της ο κος Μπίκος, ενώ ο – προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ – δήμαρχος της Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος τους είχε πει πως «το θέμα ξεκινάει από το γραφείο του πρωθυπουργού». Η μάρτυς ανέφερε ακόμα ότι σε επίσκεψή της σε εκκλησία της λίμνης Βιστωνίδας, ο μοναχός Νήφων της είπε πως «ο καλός μας ο νομάρχης, ο κος Ψωμιάδης, μας υποσχέθηκε ότι θα μας τα δώσει όλα». Η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε επίσης ότι ο κος Ψωμιάδης, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του τον Δεκέμβριο του 2005 προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και στο γραφείο του πρωθυπουργού (η επιστολή κομίστηκε από την δικηγόρο) αναφέρει ενώπιον φίλης της μάρτυρος πως «όπου έχω πάει, έχω σπάσει τα μούτρα μου» και πως «η απόφαση ήλθε από πάρα πολύ ψηλά». «Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή;» φέρεται από την μάρτυρα να έχει αναφέρει ο κος Ψωμιάδης.
Η κα Σωτηροπούλου ανέφερε επίσης πως δέχθηκε απειλές εναντίον της, από πρόσωπα που δήλωναν πως τηλεφωνούν για λογαριασμό του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, μεγαλομετόχου της εταιρίας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. Απειλές κατήγγειλε η μάρτυς πως δέχθηκε, ακόμα και από τον μοναχό Αρσένιο, ο οποίος, αν και συμφοιτητής του συντρόφου της, την προειδοποίησε πως «θα σας βρουν φυτεμένους κι εσάς και τα παιδιά σας, εάν δεν σταματήσετε με αυτήν την υπόθεση». Για να τεκμηριώσει δε, την καταγγελία της, ζήτησε και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της Μονής.
«Η πολιτική που ακολουθούν, είναι η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων. Η Μονή δίνει αντιπαροχή τα οικόπεδα σε εταιρίες όπως η ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. και η ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε., οι τρίτοι πουλάνε» ανέφερε η μάρτυς.
Ερωτηθείσα από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ), γιατί δεν προέβη κατευθείαν σε μήνυση, εφόσον είχε και μάρτυρα τον σύντροφό της, (στον αριθμό του οποίου τηλεφώνησε ο Αρσένιος) απάντησε πως «την ενδιέφερε να προστατεύσει τα παιδιά της – και γι αυτό επέλεξε να δημοσιοποιήσει το θέμα».
Η κα Σωτηροπούλου, κατέθεσε επίσης και μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο. «Προϊστάμενος εισαγγελέας της μήνυσης που τέθηκε στο αρχείο, ήταν ο αδελφός του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη» παρατήρησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ).
Διαψεύδει
ο Ψωμιάδης
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, δήλωσε πως «κάποιοι για κομματικούς λόγους και άλλα πιθανά συμφέροντα, επιχειρούν να εμπλέξουν τον Κώστα Καραμανλή μέσω του προσώπου μου. Δεν θα το πετύχουν. Επειδή έχω πνευμόνια, ζητώ να παρουσιαστώ στην Εξεταστική Επιτροπή και στη Δικαιοσύνη. Καμία σκιά δεν υπάρχει στη Νομαρχία, εξάλλου δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα. Αντιθέτως, πρώτος εγώ από το 2005, με επιστολή μου, επέστησα την προσοχή όλων σχετικά με το Βατοπέδιο. Από κει και πέρα, ποτέ δεν αναφέρθηκα στο όνομα του πρωθυπουργού. Όλα τα άλλα, είναι σενάρια Τζέιμς Μποντ. Κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή».
Σχολιάζοντας, την κατάθεση της κας Σωτηροπούλου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μάρτυρες, που είτε είναι κατασκευασμένοι είτε έχουν πλήρη σύγχυση των γεγονότων». Η κα Φεβρωνία Πατριανάκου, υποστήριξε πως η μάρτυς έδωσε τρεις διαφορετικές περιγραφές της συνομιλίας της με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η δικηγόρος, «επεδίωξε και μόνον, τη δημιουργία εντυπώσεων και θορύβου και δεν άγγιξε την ουσία των πραγμάτων, ούτε την αλήθεια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου