ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση προβλημάτων ψυχικής υγείας βλέπουν ψυχολόγοι του Βόλου

αύξηση-προβλημάτων-ψυχικής-υγείας-βλ-170667

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τα περασμένα έτη είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας στο Βόλο τα οποία σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη σύμφωνα με ψυχολόγους, οι οποίοι βλέπουν ολοένα και νεότερους ανθρώπους να καταφεύγουν στα ιατρεία τους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Ανθρωποι διαφόρων ηλικιών που βιώνουν έντονο στρες, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη προσφεύγουν σε ψυχολόγους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Μαρίζα Χατζησταματίου. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που βάζουν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα, θεωρώντας πολυτέλεια την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Δεν υπάρχει διάκριση στην ηλικία, καθώς οι νέοι ζουν με το φόβο ότι δεν θα βρίσκουν δουλειά, οι μεσήλικες φοβούνται ότι θα περιοριστούν σε χαμηλότερο επίπεδο ζωής από αυτό που είχαν συνηθίσει και οι ηλικιωμένοι αγωνιούν για το αν θα πάρουν σύνταξη και αν θα ζήσουν αξιοπρεπώς χωρίς να στηρίζονται οικονομικά στα παιδιά τους. Το συλλογικό άγχος για την ανεργία, την επαγγελματική ανασφάλεια, την απώλεια της εργασίας σε συνδυασμό με τη μειωμένη οικονομική δυνατότητα μπορούν να εντείνουν την ψυχολογική πίεση και να προκαλέσουν προβλήματα, όπως προβλήματα άγχους, κρίσεων, πανικού, κατάθλιψης, ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, διαταραχών στον ύπνο και κατάθλιψης, τα οποία επηρεάζουν και το στενό οικογενειακό κύκλο του πάσχοντα και, κυρίως, τα παιδιά.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο κ. Ντένια Αλεξοπούλου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που το ψάχνουν περισσότερο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν μια λύση για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Μάλιστα πιο πολλοί είναι οι νέοι ηλικίας από 17 έως 30 ετών που τους απασχολεί το επαγγελματικό τους αύριο. «Υπάρχουν πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με την κρίση αλλά και με την καθημερινότητα. Η κρίση τα έφερε στην επιφάνεια» δήλωσε η κ. Αλεξοπούλου. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προβλήματος δημιουργεί ανισορροπίες στις οικογενειακές σχέσεις και σχετίζονται με το πώς το διαχειρίζεται ο καθένας, όπως αν το εκφράζει στα μέλη της οικογένειάς του ή αν το περνάει μοναχικά.

Ο ψυχολόγος κ. Δημήτριος Τσούκαλης υπογραμμίζει πως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή σημειώνει αύξηση στις εφηβικές ηλικίες, καθώς το παιδί εσωτερικεύει και αφομοιώνει αγχογόνα συμβάντα της οικογένειας. «Η κρίση επιδεινώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου