ΤΟΠΙΚΑ

Καθαρές οι θάλασσες της Μαγνησίας

καθαρές-οι-θάλασσες-της-μαγνησίας-170693

Περιστασιακά προβλήματα μολύνσεων μόνο μετά από βροχοπτώσεις

«Κολυμπήστε άφοβα» θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν του φετινού καλοκαιριού για τις ακτές της Μαγνησίας. Δειγματοληψίες και αναλύσεις καταδεικνύουν ότι τα νερά κολύμβησης, τόσο στις ακτές από την πλευρά του Παγασητικού Κόλπου, όσο και προς το Αιγαίο, είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το χημικό και ιδιοκτήτη των εργαστηρίων χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, Αλέξανδρο Γούναρη, αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού δείχνουν ότι τα κολυμβητικά νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ακόμη και μέσα στον Παγασητικό Κόλπο η κυκλοφορία και ανανέωση του νερού είναι πολύ καλή και τα μικροβιολογικά φορτία πολύ χαμηλά.

«Τόσο στις ακτές του Παγασητικού, όσο και από την πλευρά του Αιγαίου, δεν έχει εντοπιστεί επιβάρυνση των νερών κολύμβησης από μικροβιολογικό φορτίο. Αντιθέτως η ποιότητά τους είναι πολύ καλή εξαιτίας της καλής οξυγόνωσης, κυκλοφορίας και ανανέωσης των νερών», ανέφερε ο κ. Αλ. Γούναρης.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρει ότι ακόμη και μέσα στο λιμάνι του Βόλου, που δέχεται επιβάρυνση εξαιτίας της εμπορικής και τουριστικής κίνησης, οι δείκτες των μικροβιακών φορτίων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τεστ αντοχών

Τεστ αντοχών για τα νερά του Παγασητικού Κόλπου, που είναι κλειστός, αποτελούν τα καλοκαιρινά… μπουρίνια. Κι αυτό γιατί με τις βροχοπτώσεις επιφανειακοί ρύποι παρασύρονται και καταλήγουν μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα. «Ενα 24ωρο μετά από την εκδήλωση μιας καταιγίδας, οι λουόμενοι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν το κολύμπι», συνιστά ο κ. Γούναρης, εξηγώντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζονται αυξημένοι δείκτες ολικών κολοβακτηριδίων που δεν προέρχονται αποκλειστικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά μπορεί να είναι φύλλα και σαπρόφυτα που παρασύρονται προς τη θάλασσα.

Και πάλι όμως, οι δείκτες αυτοί υποχωρούν, με την παρέλευση του 24ωρου από την απορροή. «Οπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων παρατηρούνται τέτοια περιστατικά που σε κάθε περίπτωση πάντως δεν συνιστούν μόνιμη μόλυνση», ανέφερε ο κ. Γούναρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου