ΤΟΠΙΚΑ

Οι τράπεζες μπλοκάρουν τους εργολήπτες

οι-τράπεζες-μπλοκάρουν-τους-εργολήπτ-851206

Κλείνουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στους κατασκευαστές δημοσίων έργων οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.
Απειλούνται με λουκέτο μεγάλα εργοτάξια εξαιτίας της πολιτικής που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι τράπεζες, επικαλούμενες την οικονομική κρίση. Ανθρακες ο θησαυρός των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λένε γνωστοί κατασκευαστές του Βόλου που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.
Τράπεζες όπως η Εθνική που έκανε την αρχή, η Aspis Bank, η Εurobank, ειδοποίησαν μεγαλοκατασκευαστές που δραστηριοποιούνται σε δημόσια έργα στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλους νομούς, ότι μειώνεται ακόμη και μηδενίζεται το πλαφόν που είχαν μέχρι τώρα για την προεξόφληση λογαριασμών έργων που κατασκεύαζαν.
Για παράδειγμα για ένα λογαριασμό έργου ύψους 400.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ οι τράπεζες πλέον προεξοφλούν 100.000 ευρώ και εάν, τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας Νίκος Καραγιάννης, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, που εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα λειτουργήσει ως χιονοστιβάδα για πολλές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με παραδειγματικό τρόπο.
“Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Η στάση των τραπεζών είναι απαράδεκτη. Γονατίζουν τους κατασκευαστές σε μία περίοδο που οι ίδιες τυχαίνουν της στήριξης του κράτους με 28 δισ. ευρώ” επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, που εκτιμά ότι εάν δεν αποφασίσει το Δημόσιο σύντομα να αποπληρώσει τις οφειλές του από έργα που έχουν εκτελεστεί, τους επόμενους δύο μήνες θα κλείσουν πολλά εργοτάξια ακόμη και στην περιοχή μας.

Σε δύσκολα μονοπάτια
και οι μικροεργολάβοι

Σε δύσκολα μονοπάτια και οι μικρότεροι εργολάβοι οικοδομών και οι ιδιώτες κατασκευαστές.
Από τη μία νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν απούλητα και από την άλλη εργολάβοι ζορίζονται να πληρώσουν μετρητοίς οικοδομικά υλικά και μπετά, προκειμένου να διατηρήσουν όσο μπορούν την οικονομική τους ρευστότητα.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των δανείων, αν και επισήμως διαβεβαιώνουν ότι η δανειοδότηση για ανέγερση κατοικίας ή για απόκτηση στέγης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Τις τελευταίες μέρες αρκετοί εργολάβοι δέχονται πιέσεις από τις εταιρίες σκυροδέματος, προκειμένου να αποπληρώσουν οφειλές από δουλειές που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Συνήθως οι μικροί και μεσαίοι εργολάβοι είχαν τη δυνατότητα τις παραγγελίες να τις λαμβάνουν επί πιστώσει.
Το τελευταίο διάστημα και αφού ξέσπασε η κρίση αυτή η τακτική φαίνεται να διαφοροποιείται και τούτο διότι, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν ανεξόφλητα τιμολόγια, γίνεται πρόβλεψη κατά προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η οικονομική ρευστότητα.
Από τους μεγάλους κατασκευαστές πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Νίκος Παπαγεωργίου, τέτοια προβλήματα δεν διαπιστώνονται, αφού η πιστοληπτική τους ικανότητα παρά την οικονομική ύφεση παραμένει ισχυρή τόσο απέναντι στις εταιρίες σκυροδέματος, όσο και απέναντι στις τράπεζες.
Οι πωλήσεις είναι αυτές που έχουν “χτυπηθεί” λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου, αφού προς το παρόν τουλάχιστον η αγορά είναι παγωμένη.
Στο Βόλο εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2.000 νεόδμητα ακίνητα, που είναι απούλητα.
Οι κατασκευαστές πλέον δεν προχωρούν στην ανέγερση νέων οικοδομών, επιλέγοντας να περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου