ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για τις καταλήψεις

εισαγγελέας-για-τις-καταλήψεις-851206

Εισαγγελική έρευνα για τις μαθητικές καταλήψεις προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν χθες οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου Λυκείου και του 1ου Γυμνασίου Βόλου και γονείς μαθητών των δύο συστεγαζόμενων σχολείων στο Παγκύπριο Διδακτήριο.
Οι γονείς οι οποίοι όπως υποστηρίζουν έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους μαθητές ώστε να επιστρέψουν στα θρανία τους, συναντούν την ανένδοτη στάση των καταληψιών. Χθες ακολούθησαν το δρόμο των Δικαστηρίων και με τη μηνυτήρια αναφορά τους ζητούν από τις εισαγγελικές αρχές να ενεργήσουν τα νόμιμα, ώστε τα δύο σχολεία να επιστρέψουν στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Νωρίς το πρωί το κλίμα μπροστά από την κεντρική είσοδο του Παγκύπριου ήταν «πολεμικό». Γονείς έσπασαν το λουκέτο και τις αλυσίδες, ενέργεια που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των καταληψιών, οι οποίοι φωνάζοντας συγκεντρώθηκαν πίσω από την καγκελόπορτα και την κράτησαν κλειστή.
Μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς η υπόθεση με εισαγγελική εντολή παραπέμφθηκε για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Το σχολικό συγκρότημα του 1ου Λυκείου και 1ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκε στο μεταξύ χθες ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημ. Παταβάλης, σε μια προσπάθεια μέσα από διάλογο με τα 15μελή μαθητικά συμβούλια να λήξει η κατάληψη και να επιστρέψουν στα θρανία, ώστε να μη χαθούν και άλλες ώρες διδασκαλίας.
«Πρόκειται για κινητοποιήσεις «παρωδία». Για μια ανεπίτρεπτη μαθητική συνήθεια του φθινοπώρου. Οι καταλήψεις σχολείων έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της γραφικότητας», δήλωνε χθες ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Βόλου Αντωνία Αγγελοπούλου ανέφερε από την πλευρά της ότι οι καταλήψεις έχουν μετατραπεί σε «χαβαλέ, σε μόδα του Βόλου». Κανένα από τα αιτήματα που θέτουν οι μαθητές δεν είναι ικανό, όπως έλεγε, να κρατήσει τόσες ημέρες ένα σχολείο κλειστό, αφήνοντας εκτός αιθουσών διδασκαλίας πολλά παιδιά, τα οποία εκτός από τις πολύτιμες ώρες μαθημάτων χάνουν και την ενισχυτική διδασκαλία, αφού αδυνατούν λόγω οικονομικών προβλημάτων να πληρώσουν φροντιστήρια.
Τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου αλλεπάλληλες ήταν οι προσπάθειες γονέων να δοθεί τέλος στην κατάληψη και το σχολείο να μπορέσει να επαναλειτουργήσει κανονικά, αλλά στο σύνολό τους έπεσαν στο «κενό».
Χθες ο αριθμός των υπό κατάληψη Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ αυξήθηκε στα εννέα. Κλειστά ήταν το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, τα 1ο, 2ο και 6ο Λύκεια Βόλου, το 1ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και η ΕΠΑΣ Ν. Ιωνίας.
Οι καταλήψεις σχολείων, μορφή κινητοποίησης που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια κάθε φθινόπωρο και με διάρκεια τουλάχιστον έως τις διακοπές των Χριστουγέννων, έχουν εξαντλήσει την υπομονή γονέων, αλλά και μαθητών οι οποίοι διαφωνούν με τα «λουκέτα» και προβληματίζονται έντονα για τις επιπτώσεις που δημιουργούν.
Την ίδια στιγμή σε πολλές περιπτώσεις «ημικρανίες» προκαλούν οι φθορές -ακόμη και σοβαρές καταστροφές- που σημειώνονται σε υπό κατάληψη διδακτήρια. Για την αποκατάστασή τους απαιτείται κόστος και πολύς χρόνος μέχρι η κάθε σχολική μονάδα να μπορέσει να «ορθοποδήσει» και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου