ΤΟΠΙΚΑ

Ενα βήμα πίσω για τις αυξήσεις της ΔΕΗ

ενα-βήμα-πίσω-για-τις-αυξήσεις-της-δεη-851206

«Δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου» δήλωσε χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης ο επικεφαλής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τις μεγάλες αυξήσεις που εισηγείται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου. Βέβαια, για ένα στέλεχος όπως εγώ η παραίτησή του βρίσκεται πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών» είπε ο κ. Αθανασόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αυξήσεις.
«Δεν μιλάμε για αυξήσεις εδώ, μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει για να βγει η ΔΕΗ -η πιο σημαντική εταιρία της Ελλάδος- από μια κρίση, από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται» εξήγησε.
«Κάθε χώρα χρειάζεται να έχει μια πολύ δυνατή εθνική εταιρία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως οι προτάσεις που κάνω εγώ είναι προς αυτή την κατεύθυνση: Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε χαμηλές τιμές διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Οι προτάσεις αυτές είναι προς όλες τις κατευθύνσεις» συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των προτάσεών του για τις αυξήσεις, ο κ. Αθανασόπουλος διευκρίνισε πως η όποια συζήτηση, αφορά μόνο στο ρυθμό των αυξήσεων και όχι τα μεγέθη.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναγνώρισε πως οι αυξήσεις είναι υψηλές. «Είναι πραγματικά πολύ μεγάλες για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δαπανηρή.
«Φρένο» στις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων που εισηγείται ο πρόεδρος της ΔΕΗ έβαλαν στο Δ.Σ. της Επιχείρησης τα 4 από τα 11 μέλη που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ενώ εντείνεται η δυσφορία για τις κινήσεις του Τ. Αθανασόπουλου.
Από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απουσίαζαν 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ., ενώ 2 (οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΟΚΕ) ψήφισαν κατά.
Αποστάσεις
Τα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν και σήμερα αποστάσεις από τις προτάσεις του κ. Αθανασόπουλου. Οι μάνατζερς δεν είναι πολιτικοί, είπε με νόημα ο υπουργός Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.
«Πρέπει να καταλάβουν οι τράπεζες και ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας ότι το κέρδος δεν είναι το παν. Και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην ανακούφιση των συμπολιτών μας σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, με κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία και όχι λειτουργώντας μονόπατα με βάση τους σκληρούς κανόνες της αγοράς» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος άφησε ουσιαστικά ακάλυπτο τον πρόεδρο της ΔΕΗ, λέγοντας πως «ισχύουν επακριβώς όσα σας έχω πει» (σ.σ. οι διοικητές κάνουν εισηγήσεις και τις αποφάσεις τις παίρνει ο αρμόδιος υπουργός).
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συμφωνεί με το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Αθανασόπουλου, απάντησε πως δεν το ξέρει και είπε ότι αυτό θα κοινοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου.
Δριμεία επίθεση
Η ΔΕΗ υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να πάει σε μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Ακόμη ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι στην τελευταία παρουσία του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε της διοίκησης της ΔΕΗ και αναρωτήθηκε, αν στο μεταξύ έχει αλλάξει κάτι και αν η διοίκηση της Επιχείρησης, καλώς πράττει.

Αναρωτήθηκε επίσης πώς είναι δυνατόν να μην μειώνεται η τιμή του ρεύματος την ώρα που συνεχίζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ η «Γκασπρομ» ανακοίνωσε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για το 2009 στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Στρατούλης, δήλωσε:
«Να φύγει τώρα όχι μόνο ο Αθανασόπουλος από τη ΔΕΗ, αλλά η Ν.Δ. από τη διακυβέρνηση της χώρας που τον διόρισε και που επέβαλε πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των πολυεθνικών της ηλεκτρικής ενέργειας» κατέληξε ο κ. Στρατούλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου