ΤΟΠΙΚΑ

Σελιδοδείκτες έργα τέχνης

σελιδοδείκτες-έργα-τέχνης-851206

“Σελιδοδεικτοταξιδεύοντας” τιτλοφορείται το βιβλίο της κ. Τάντας Θεοδωρίδου που θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγιο Ονούφριο. Η παρουσίαση θα γίνει παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης σελιδοδεικτών που προγραμματίζεται την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Η παρουσίαση θα γίνει από τους κ.κ. Αντώνη Αντωνίου, εκπαιδευτικό, υπεύθυνο του γραφείου πολιτιστικών θεμάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Γιώτα Κούγιαλη νηπιαγωγό-συγγραφέα. Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ιωλκού και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. Οι ώρες λειτουργίας θα διαμορφώνονται κατόπιν συνεννόησης για το πρωί και το απόγευμα 5-8 μ.μ.
Η Τάντα Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε χημεία και εργάστηκε στη Διεύθυνση Χημικών Ερευνών του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Συγχρόνως σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να ζωγραφίζει. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και εξέδωσε τέσσερα βιβλία. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Για τη δουλειά της πήρε διακρίσεις και βραβεία. Σκοπός της έκδοσης αυτής είναι, εκτός από την προσωπική ευχαρίστηση της ανακάλυψης και συλλογής, να παρακινήσει και άλλους να ασχοληθούν είτε ως συλλέκτες είτε ως δημιουργοί με τους σελιδοδείκτες. Αυτό το ταπεινό και μοναδικό αντικείμενο, «σωτήρα» απέναντι στην κακοποίηση των σελίδων του βιβλίου, που μας ταξιδεύει σε άλλους τόπους, σε άλλες εποχές, σε όνειρα και αναμνήσεις.
Το «Σελιδοδεικτο-ταξιδεύοντας» των εκδόσεων «ΕΦΕΣΟΣ», είναι ένα λεύκωμα που ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων που μιλούν για βιβλία –με τον έμμεσο, έστω, τρόπο των σελιδοδεικτών: αυτών των ευτελών, υποτίθεται, παρακολουθημάτων των βιβλίων. Η ιδέα οφείλεται στην Τάντα Θεοδωρίδου, συγγραφέα από την Δράμα και μανιώδη συλλέκτρια σελιδοδεικτών. Εδώ, οι σελιδοδείκτες χρησιμοποιούνται σε δύο επίπεδα. Συλλεκτικά και προσχηματικά. Συλλεκτικά, βγαίνουν από την αφάνεια και γίνονται κάτι περισσότερο από αυτό που θα ήθελε ο στενός ορισμός που τους δίνουν τα λεξικά. Οπωσδήποτε καθίστανται μια κιβωτός μνήμης της εκδοτικής παραγωγής αλλά, καθώς ταξινομούνται σε γενικότερες θεματικές κατηγορίες, υπερβαίνουν το στενό βιβλιολογικό περιεχόμενο και αναδεικνύονται σε ένα πλούσιο αυτόνομο συλλεκτικό είδος με ιδιαίτερο γνωστικό, μεγάλο εικαστικό και πολιτισμικό, τέλος ενδιαφέρον. Αυτό είναι το νόημα της παράθεσης των σελιδοδεικτών από διαφορετικές χώρες και από τα μεγάλα ανά τον κόσμο μουσεία.
Στη συλλογή της Θεοδωρίδου περιλαμβάνονται σελιδοδείκτες κλασικοί με την απλή μορφή της κορδέλας, σελιδοδείκτες παιδικοί, σελιδοδείκτες κοσμήματα, δώρα, σελιδοδείκτες χειροποίητοι, κεντημένοι, πλεκτοί, ζωγραφισμένοι, ξύλινοι, σκαλιστοί, σελιδοδείκτες-χαρτοκόπτες, αναμνηστικοί διαφόρων φορέων και εκδηλώσεων, θεματικοί, σελιδοδείκτες μουσείων, θρησκευτικοί, λαϊκής τέχνης, πλαστικοί, σελιδοδείκτες με προσωπικότητα, σύγχρονοι κ.ά. Ιδιαίτερη θέση έχουν οι σελιδοδείκτες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών δημιουργών του είδους, όπως οι Γ. Αυγητίδης, Κατερίνα Βαλβίτου, Αστέρης Γκέκας, Γεωργία Μπλιάτσου, Δήμητρα Σπανού, Silvia Bruzzi και Daniela China.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου