ΤΟΠΙΚΑ

Σταθερά στα ύψη τα χλωριόντα στο νερό του Βόλου

σταθερά-στα-ύψη-τα-χλωριόντα-στο-νερό-τ-174584

Νέα έκκληση από τη ΔΕΥΑΜΒ για περιορισμό στο ελάχιστο της κατανάλωσης νερού

Σε υψηλά επίπεδα, ανώτερα από τις ενδεικτικές τιμές, παραμένουν σκαρφαλωμένα τα χλωριόντα στο νερό του Βόλου. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που παρέχεται στους κατοίκους υποβαθμίζεται διαρκώς, με τη ΔΕΥΑΜΒ να απευθύνει νέα έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης από τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόβλημα με τα χλωριόντα στο ημερήσιο μείγμα νερού στο Πολεοδομικό Συγκρότημα αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα από τις αρχές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ, η μείωση του παραγόμενου από τις πηγές νερού, εξαιτίας του άνομβρου χειμώνα και η αύξηση της συμμετοχής των γεωτρήσεων, οδηγούν σε αύξηση των χλωριόντων.

Το πρόβλημα παρακολουθείται στενά από την υπηρεσία. Εχουν ήδη γίνει δύο μετρήσεις μέσα στον Ιούλιο, που κατέδειξαν ότι τα χλωριόντα στο νερό επιδίδονται σε… υψηλές πτήσεις, με την ποιότητα του πόσιμου νερού να υποβαθμίζεται συνεχώς.

Νέες μετρήσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές του Βόλου έρχονται απλώς να πιστοποιήσουν το πρόβλημα. Η μικρότερη τιμή περιεκτικότητας χλωριόντων εντοπίστηκε στην περιοχή του Δημαρχείου Βόλου και του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου οι συγκεντρώσεις ανέρχονται στα 312 μg/l νερού, ενώ οι τιμές απογειώνονται στην περιοχή των Αλυκών στα 355μg/l.

Σημειώνεται ότι βάσει των ενδεικτικών τιμών που υπάρχουν οι συγκεντρώσεις των χλωριόντων δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 250 μg/l νερού. Η λειτουργία των μονάδων αντίστροφης όσμωσης δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα χλωριόντα. Για την περιεκτικότητα των χλωριόντων στο πόσιμο νερό η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έχει απευθύνει συστάσεις προς υπερτασικούς και νεφροπαθείς να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού από τη βρύση, προκειμένου να μη δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα στην υγεία τους σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση έκκληση προς τους καταναλωτές απευθύνει και η ΔΕΥΑΜΒ. «Παρακαλούνται, για μια ακόμη φορά, οι καταναλωτές να συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης, που βλέπει και πάλι τα ποσοστά της κατανάλωσης να αυξάνονται, ενώ τα υδατικά αποθέματα είναι περιορισμένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου