ΤΟΠΙΚΑ

Προκλητική η ΔΕΗ επιμένει για αυξήσεις!

προκλητική-η-δεη-επιμένει-για-αυξήσει-851206

Στους καταναλωτές σχεδιάζει να μετακυλίσει η ΔΕΗ το κόστος υλοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος, με αυξήσεις στα τιμολόγια που θα φτάσουν την προσεχή εξαετία το 35%, βάσει των όσων προβλέπει το business plan 2009-2014 το οποίο ενέκρινε την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που θα ανακοινωθεί αναλυτικά στις 18 Νοεμβρίου, φέρεται να προβλέπει αυξήσεις που ανέρχονται στο 8,5% για τον επόμενο χρόνο, όσο και το 2010, στο 5,5% το 2011 και το 2012 και περίπου στο 3,5% το 2013 και 2014, χωρίς να περιλαμβάνονται η αναπροσαρμογή των τιμολογίων λόγω ρήτρας καυσίμων και τελών ρύπανσης.
Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ για αυξήσεις 5% από 1ης Ιανουαρίου 2009, λόγω της ρήτρας καυσίμων.
Φήμες για παραίτηση
Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από την κυβέρνηση, η οποία «άδειασε» τον πρόεδρό της Τάκη Αθανασόπουλο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες ακόμη και για παραίτησή του, οι οποίες πάντως διαψεύστηκαν «ρητά και κατηγορηματικά» από κύκλους του προέδρου της ΔΕΗ.
«Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια κίνηση» δήλωσε ο και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε στο press room εάν έχει ήδη παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ (240 εκατομμύρια ζημιές) και η επιμονή του κ. Αθανασόπουλου να ζητεί αυξήσεις τιμολογίων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί «σφιχτή» στη συμπεριφορά των ΔΕΚΟ, έχουν θέσει πλέον τον πρόεδρο της ΔΕΗ «υπό προθεσμία».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη, δύο μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα που είχαν βολιδοσκοπηθεί, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά να αναλάβουν την ηγεσία της ΔΕΗ, ενώ δεν έχει προχωρήσει η λύση για πολιτικό πρόσωπο ή για μετάκληση ανωτάτου κοινοτικού υπαλλήλου από τις Βρυξέλλες.
«Γαλάζιο» άδειασμα
O υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν τέτοιες αυξήσεις. «Η ΔΕΗ εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει. Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή επίσημα και θα ισχύσει είναι η ρήτρα καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου» τόνισε ο κ. Φώλιας.
Δηκτικός ήταν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος ουσιαστικά έδειξε την έξοδο, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΗ. «Εάν κάτι δεν πηγαίνει σωστά, οφείλεις να είσαι έτοιμος να το αλλάξεις ή να προσπαθήσεις να το κάνεις να δουλέψει σωστά. Εάν δεν δουλέψει σωστά κάτι, το αλλάζεις», είπε.
Οι εισηγήσεις των διοικητών διαφόρων οργανισμών και ΔΕΚΟ δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, γι αυτό σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν δεν έγιναν αποδεκτές, είπε και ο κ. Αντώναρος. «Περιμένουμε από τις διοικήσεις οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία», πρόσθεσε.
«Πολιτική δεν κάνουν οι μάνατζερ» δήλωσε από την πλευρά της και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Στον κ. Αθανασόπουλο είχε επιτεθεί τη Δευτέρα και ο Κ. Πουπάκης, καταλογίζοντας «αλαζονική συμπεριφορά με την οποία κατέστησε προβληματική τη ΔΕΗ» και «προκλητική στάση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο». «Με συνεχόμενες αυξήσεις όλοι οι Ελληνες μπορούν να γίνουν μεγάλοι μάνατζερ» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Πουπάκης.
Βέλη της αντιπολίτευσης
«Βαρύτατες ευθύνες» καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στη διοίκηση της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό για «την κατάντια της επιχείρησης» με αφορμή της αναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της επιχείρησης και πρόσθεσε «ότι ήλθε η ώρα η ΔΕΗ να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην δύσκολη αυτή περίοδο, ως δημόσια επιχείρηση με συγκράτηση των τιμών».
Το ΚΚΕ τόνισε ότι «τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα» και ζήτησε «κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά». «Αυτά τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν, μόνο αν εντάσσονται στη συνολικότερη πάλη για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας», πρόσθεσε.
Για μετατροπή της ΔΕΗ σε μηχανισμό λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση, όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «σε ρόλο πολιτικής ομπρέλας και Πόντιου Πιλάτου».
Για αυξήσεις που προκαλούν «ηλεκτροπληξία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ. «Η ΔΕΗ εισηγείται. Η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο Αθανασόπουλος φασίζει», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Βελόπουλος.
* «Ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε η ΓΣΕΒΕΕ οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με επιστολή που έστειλε προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ Κ. Μίχαλο και Π. Καρέλλα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου