ΤΟΠΙΚΑ

Πωλούσε στην «πιάτσα» υποκατάστατο μεθαδόνης

πωλούσε-στην-πιάτσα-υποκατάστατο-μ-851206

Με 180 δόσεις ηρωίνης, οι οποίες μάλιστα είχαν διαχωριστεί σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να πωληθούν σε χρήστες και με 16 δισκία βουπρενορφίνης, υποκατάστατου σκληρών ναρκωτικών που δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, συνελήφθη προχθές στις 9.30 το βράδυ ένας 38χρονος κάτοικος Δράκειας.
Ο 38χρονος, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, συνελήφθη μετά από παρακολούθηση μίας και πλέον εβδομάδας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συλληφθείς το τελευταίο χρονικό διάστημα έσπρωχνε ποσότητες ηρωίνης σε τοξικομανείς της περιοχής.
Προχθές οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία του στη Δράκεια και εκεί βρήκαν και κατέσχεσαν μία ποσότητα ηρωίνης σε νάιλον συσκευασία καθαρού βάρους 7,3 γρ. και τρεις ποσότητες ηρωίνης σε χάρτινες συσκευασίες βάρους 1,9 γρ., 0,6 γρ. και 0,7 γρ. αντίστοιχα, καθώς και μία ποσότητα χασίς βάρους 1,8 γραμμαρίων.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου πραγματοποίησαν νέα έρευνα στην οικία του 38χρονου στην Αγριά, όπου εκεί εντόπισαν και κατέσχεσαν δύο ποσότητες ηρωίνης βάρους 3,1 και 0,8 γραμμαρίων αντίστοιχα, μία ποσότητα χασίς βάρους 0,3 γραμμαρίων και 16 δισκία βουπρενορφίνης.
Συνολικά οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 14,4 γραμμάρια ηρωίνης και 2,1 γραμμάρια χασίς, καθώς και το ποσό των 1.200 ευρώ, ως προερχόμενα από το εμπόριο ναρκωτικών.
Χθες ο 38χρονος οδηγήθηκε ενώπιον της Εισαγγελέως υπηρεσίας, η οποία άσκησε σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή ναρκωτικών από υπότροπο και τον παρέπεμψε στον Ανακριτή για να απολογηθεί σήμερα.

Προβληματισμός
Ωστόσο αυτό που έντονα απασχολεί τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, είναι τα χάπια βουπρενορφίνης που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου.
Από τις αρχές Ιουλίου στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης και σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος παρακολουθούσε το πρόγραμμα. Αυτό που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι στην κατοχή του βρέθηκαν 16 χάπια βουπρενορφίνης, τα οποία δεν κυκλοφορούν ούτε στο εμπόριο αλλά ούτε και στις πιάτσες των τοξικομανών, σε αντίθεση με τη μεθαδόνη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βουπρενορφίνη είναι υποκατάστατο των σκληρών ναρκωτικών και το άτομο που μπαίνει σε αυτό το πρόγραμμα αποσύρεται από την “πιάτσα” των εξαρτησιογόνων, δεν κάνει ενέσεις που ενδέχεται να τον μολύνουν και μπορεί σταδιακά να οδηγηθεί με τη συνεχή μείωση της δόσης στην πλήρη απεξάρτηση.
Τα άτομα που μετέχουν σε τέτοια προγράμματα, μπορούν να επανενταχθούν επαγγελματικά και κοινωνικά και λειτουργούν κανονικά μέσα στην οικογένειά τους.
Η βουπρενορφίνη, αντίθετα με τη μεθαδόνη, δεν χορηγείται καθημερινά, αφού “ζει” μέσα στον οργανισμό για περισσότερα από ένα εικοσιτετράωρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου