ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε η απόφαση για τη Regatta

ακυρώθηκε-η-απόφαση-για-τη-regatta-851206

Θορυβημένη από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών του τοπικού Τύπου για το σκεπτικό με το οποίο ελήφθη στις 29 Οκτωβρίου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου μόνον με ψήφους της πλειοψηφίας για την υπογραφή της σύμβασης διοργάνωσης από το Δήμο της REGATTA του 2010, η Διευθύντρια του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Νομό Μαγνησίας κ. Δανάη Χριστογιάννη που ασκεί τον προβλεπόμενο από το νόμο έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων, απέρριψε τη συγκεκριμένη απόφαση του Δ. Σ. Βόλου.
Η κ.. Χριστογιάννη αναζητήθηκε χθες βράδυ από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για να εκθέσει το αιτιολογικό λήψης της απορριπτικής της απόφασης, ωστόσο δεν ανευρέθη. Εκτιμάται ωστόσο ότι το σκεπτικό της εστιάζεται στην άποψη ότι η συγκεκριμένη απόφαση απαιτεί «πρόσθετη αιτιολόγηση» και ότι εν προκειμένω η αναφορά των δύο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, που με σημείωμά τους προς τον Δήμαρχο, την οποία κοινοποίησαν τόσο στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όσο και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνουν ότι η σύμβαση περιέχει ασάφειες και δεν προσδιορίζει αναλυτικά το ακριβές ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος από την υλοποίηση της παραπάνω διοργάνωσης.
Κατόπιν τούτου και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας εκλήθη χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Βαγγέλης Παπαστεργίου να συγκαλέσει για σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο τη νομιμοποίηση της παραπάνω απόφασης από το Σώμα.
Γεννώνται ωστόσο ερωτηματικά, αν η σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος στις 31 Οκτωβρίου, δύο μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη διοργανώτρια εταιρία και η οποία ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της σύμβασης, μπορεί να έχει ετεροχρονισμένη ισχύ μετά τη λήψη της σημερινής απόφασης που πιθανότητα θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ από την άλλη – όπως έγινε γνωστό- μέχρι μεθαύριο 14 Νοεμβρίου θα πρέπει να αποπληρωθεί η α΄ δόση που οφείλει να καταβάλει ο Δήμος για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, συνολικού ύψους 25.000 ευρώ.

Η κατεπείγουσα
Σημειώνεται πως με βάση το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ισχύει με το Νόμο 3463/ 2006 (άρθρο 95 παράγραφος 4), επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πρόσκληση ωστόσο πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση του Σώματος προσλαμβάνει τέτοιο επείγοντα χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται μάλιστα, πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προηγείται ψηφοφορία μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, που κρίνει για το κατεπείγον ή όχι της συνεδρίασης και σε περίπτωση που υπάρξει η προβλεπόμενη πλειοψηφία, τότε γίνεται η συζήτηση του θέματος που προκάλεσε την κατεπείγουσα σύγκληση. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Σώματος η ημερήσια διάταξη μπορεί να διανεμηθεί και το πρωί της ίδιας μέρας συνεδρίασης του Σώματος, κάτι το οποίο θα γίνει σήμερα το πρωί , αν και οι επικεφαλής των παρατάξεων ειδοποιήθηκαν χθες βράδυ από τον κ. Παπαστεργίου για τη σημερινή σύγκληση του Συμβουλίου.

Απάντηση
Μ. Πατσιαντά
Εξάλλου, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους επικεφαλής των παρατάξεων για τη σημερινή σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την απορριπτική απόφαση της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» Μ. Πατσιαντάς απέστειλε προς τον κ. Παπαστεργίου απάντηση – πρόταση στη σχετική επιστολή που του είχε αποστείλει ο τελευταίος την περασμένη Παρασκευή.
Στην απάντηση – πρότασή του ο κ. Πατσιαντάς καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον κ. Παπαστεργίου αλλά και στον κ. Φοινικόπουλο, αφού -όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά- «έχω την πεποίθηση ότι η αποσιώπηση του περιεχομένου της εισήγησης των διευθυντών δεν ήταν επιλογή μόνο του Αντιδημάρχου Απόστολου Φοινικόπουλου αλλά και δική σας, αφού η εισήγηση των διευθυντών είχε κοινοποιηθεί και σε σας πριν την έναρξη της συνεδρίασης».
Ειδικότερα η απάντηση – πρόταση του κ. Πατσιαντά έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
μετά το από 7-11-2008 έγγραφό σας, με το οποίο εσφαλμένα κρίνατε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29-10-2008 για συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση της ιστιοδρομίας REGATTA 2010 και σύναψη σχετικής σύμβασης με τη διοργανώτρια εταιρία, παρόλο που αποσιωπήθηκε η από 29-10-2008 εισήγηση των γενικού διευθυντή και της διευθύντριας οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία εξέθεταν ότι η σχετική σύμβαση χρήζει ιδιαίτερης νομικής και οικονομικής μελέτης και πρότειναν την αναβολή της συζήτησης, έχω πλέον την πεποίθηση ότι η αποσιώπηση του περιεχομένου της ανωτέρω εισήγησης των διευθυντών δεν ήταν επιλογή μόνο του αντιδημάρχου Αποστ. Φοινικόπουλου αλλά και δική σας, αφού η εισήγηση των διευθυντών είχε κοινοποιηθεί και σε σας πριν την έναρξη της συνεδρίασης.
Για να διασφαλιστεί το κύρος και η αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλώ και πάλι στην προσεχή συνεδρίαση το πιο πάνω θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, να ανακληθεί η προηγούμενη απόφαση και να γίνει επανασυζήτηση, αφού τεθούν υπόψη η πιο πάνω εισήγηση των διευθυντών μαζί με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και με σαφή και συγκεκριμένη μελέτη κόστους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου