ΤΟΠΙΚΑ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΡΙΝΤΖΟΣ: «Δεν είμαι αισιόδοξος για τη νέα ΚΑΠ»

νικητασ-πριντζοσ-δεν-είμαι-αισιόδοξ-177253

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου παρουσιάζει τις κρίσιμες πτυχές της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Με τη σημερινή του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ένας από τους πιο επιτυχημένους επικεφαλής συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του για τη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Πρίντζος μιλάει για τους φόβους και για τα σημεία της συμφωνίας που δεν έχουν γίνει ακόμη ευρέως γνωστά και χαρακτηρίζει την ακολουθούμενη έως σήμερα αγροτική πολιτική της Ελλάδας ως συνονθύλευμα προσωπικών απόψεων χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό. Επίσης αναφέρεται στη γνωστή «μάχη του γάλακτος» και το μέλλον την συνεταιριστικής βιομηχανίας ΕΒΟΛ, ιδίως μετά τη λειτουργία την νέας υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας, που ήδη έχει ολοκληρωθεί με ίδια κεφάλαια

Συνέντευξη στην ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Τις τελευταίες ημέρες ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο του θεσσαλικού χώρου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, είναι το θέμα της νέας ΚΑΠ και αυτό διότι όπως έγινε γνωστό προχθές κατατέθηκε στην Ε.Ε. η πρόταση της Ελλάδας για το πώς θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις από έτος 2015-2020. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ελλάδα;

Πράγματι το θέμα της νέας ΚΑΠ είναι ένα θέμα που θα σηματοδοτήσει την πορεία του αγροτικού τομέα στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα γεγονός και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξος για αυτή την εξέλιξη. Δυστυχώς η πατρίδα μας σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές στιγμές που περνάει με ευθύνη της δεν κατόρθωσε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έχει καταλήξει νωρίτερα στις προτάσεις που θα καταθέσει στην Ε.Ε. Έτσι αφέθηκαν τρία ολόκληρα χρόνια και πέρασαν χωρίς η ελληνική πολιτεία να έχει καταλήξει σε κάποια πρόταση και εσπευσμένα κατέληξε πέντε μέρες πριν καταθέσει την τελική της πρόταση.

Όσον αφορά στην πρόταση, δεν συμφωνώ για βασικούς λόγους. Πιστεύω ότι η χώρα μας θα έπρεπε να είχε χαράξει εθνική αγροτική πολιτική σετικά με το τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε και όταν θα είχαμε κάνει αυτό θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε την καινούργια ΚΑΠ.

Δυστυχώς η αγροτική πολιτική μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ένα συνονθύλευμα προσωπικών απόψεων, επιλογών και θέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει στρατηγικός στόχος και χωρίς να υπάρχει καμία εσωτερική συνοχή. Όπως είπα και πιο πάνω, ήταν πάντοτε ένα συνονθύλευμα περιστασιακό, συγκυριακά, ανεδαφικό και γι’ αυτό ήταν αδιέξοδο.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν να μην έχει επιλυθεί κανένα από τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα και να μην έχουμε σήμερα καμία ελπιδοφόρα προοπτική στον ευαίσθητο τομέα της αγροτικής οικονομίας, όπου όλοι ομονοούν ότι είναι ο πυλώνας της εθνικής οικονομίας που θα μπορούσε να στηριχθεί η χώρα για να βγει από το αδιέξοδο.

Με αφορμή τα παραπάνω ανησυχώ πραγματικά για την πρόταση που κατατέθηκε, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν καθοριστεί επακριβώς οι επιδοτήσεις που θα λάβουν οι αγρότες για το προϊόν που παράγουν.

Δεν μπορώ να μην τονίσω ότι η χώρα ήταν απαράσκευη, ανέτοιμη και γενικότερα όλη η υπόθεση της νέας ΚΑΠ αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία με επιπολαιότητα χωρίς να αντιμετωπίζει τις υπαρξιακές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Φοβάμαι ότι θα έχουμε πολύ σύντομα σημαντικές διαμαρτυρίες από τους αγρότες, όταν θα καταλάβουν και θα γνωρίζουν επακριβώς το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν.

Τέλος για τη νέα ΚΑΠ θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν θα αποδεχτώ αυτό που συνέβαινε παλιότερα. Δεν μπορώ να βλέπω αγρότες να παίρνουν επιδοτήσεις και να μην καλλιεργούν. Με λίγα λόγια να επιδοτείται η πατρίδα μας για μη παραγωγή. Αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό για τον κλάδο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά στο θεσσαλικό χώρο η παλιά ΚΑΠ έδινε τη δυνατότητα σε αγρότες να μην καλλιεργούν και να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Ελπίζω ότι με την νέα ΚΑΠ δεν θα δούμε τέτοιες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Ελλάδα στην Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ θεωρείτε ότι θα υπάρχουν μειωμένες επιδοτήσεις για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ανακατανομή. Μπορεί τα χρήματα που θα έρθουν στον θεσσαλικό χώρο να είναι περίπου τα ίδια κατά τι μειωμένα. Εκείνο όμως που πιστεύω θα δημιουργήσει τις δυσαρέσκειες και τις ανισότητες είναι ότι θα υπάρχει ανακατανομή. Πλέον μπαίνουν στο παιχνίδι πάρα πολλές καλλιέργειες, οι οποίες στο παρελθόν δεν έπαιρναν επιδότηση, π.χ. τριφύλλι, οπωροκηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι επιδοτήσεις που λάμβαναν βασικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό χώρο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στο βαμβάκι, το οποίο καλλιεργείται στη Θεσσαλία. Γενικότερα η ανακατανομή μειώνει θα δημιουργήσει προβλήματα. Η ανακατανομή έχει σαν αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις που θα λάβει ο κάθε αγρότης να είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστό από την νέα ΚΑΠ θα ευνοηθεί ο τομέας της κτηνοτροφίας, πιστεύετε ότι στο παρελθόν ήταν ο κλάδος που είχε αδικηθεί περισσότερο;

Πράγματι, το θεωρώ πολύ σημαντικό θέμα ότι τουλάχιστον διασφαλίζεται μια περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφία, με μεταφορά κονδυλίων μέσω της αύξησης της επιδότησης στους βοσκότοπους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι η κτηνοτροφία στη πατρίδα μας πρέπει να αναταχθεί, όχι για να πάψει ο κατήφορος της, αφού χρόνο με το χρόνο έχουμε μικρότερη παραγωγή σε γαλακτοκομικά κ.α., αλλά κυρίως γιατί πιστεύω ότι εάν η κτηνοτροφία αναπτυχθεί θα συμπαρασύρει και την ανάπτυξη της γεωργίας. Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα στις χώρες οι οποίες ανέπτυξαν τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Τώρα όσον αφορά στο θέμα της κτηνοτροφίας και εάν έχει αδικηθεί από προηγούμενες ΚΑΠ, πραγματικά ισχύει και υπάρχουν χειροπιαστά παραδείγματα και αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο. Πραγματικά δεν επιτρέπεται στην χώρα μας, με τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα, να έχουμε στα ζωοκομικά προϊόντα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.

Μάλιστα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Συγκεκριμένα το 2008 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ήταν 900.000 τόνους, ενώ το 2013 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ήταν 630.000 τόνους και το 2014 προβλέπεται ότι θα είναι στους 550.000 τόνους. Άρα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 50.000 τόνους λιγότερο γάλα, όταν σαν χώρα χρειαζόμαστε 1.300.000 τόνους γάλακτος.

Επίκαιρο θέμα τις τελευταίες ημέρες είναι η ενασχόληση της πολιτείας και κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης με την τιμή του γάλακτος, του ψωμιού και άλλων προϊόντων πρώτης ανάγκης για τον κόσμο. Τι ακριβώς συμβαίνει, αφού στην πράξη δεν έχουν μειωθεί οι τιμές στο ράφι;

Πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε μια έντονη κινητικότητα πάνω στο θέμα των τιμών του γάλακτος. Ένα γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση τον κ. Χαρακόπουλο, καθώς υποστήριζε ότι η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος δεν θα βοηθήσει το καταναλωτικό κοινό και ότι η τιμή του γάλακτος δεν θα πέσει. Το ίδιο λέγαμε και εμείς, βγάλαμε τότε κραυγή αγωνίας τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες.

Από τα αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι όλοι είχαμε δίκαιο. Η τιμή του γάλακτος όχι μόνο δεν έπεσε στο ράφι, αλλά υπήρχαν εταιρίες που αύξησαν την τιμή του γάλακτος. Το σημαντικότερο όμως από αυτή την κατάσταση είναι ότι έπεσε η τιμή στον κτηνοτρόφο. Συγκεκριμένα μετά από αυτά τα γεγονότα, ο κτηνοτρόφος όχι μόνο δεν πουλάει καλύτερα αλλά πουλάει πολύ χαμηλότερα. Ο κτηνοτρόφος πουλάει πλέον το γάλα του χαμηλότερα γύρω στα 4 λεπτά απ’ ό,τι πουλούσε το προϊόν του πριν τέσσερις μήνες.

Το μόνο που έγινε με την ενέργεια του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν να δοθεί η δυνατότητα να έρχεται στην Ελλάδα γάλα από ξένες χώρες (κυρίως των Βαλκανίων), αφού έχουν το χρονικό περιθώριο να φτάνουν τα γαλακτοκομικά του προϊόντα στη χώρα μας μετά την αύξηση διάρκειας ζωής από 5 σε 7 ημέρες. Άρα υπήρχε ζημία και στους Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές.

Άλλωστε κάναμε μια έρευνα αγορά στο Ν. Μαγνησίας και διαπιστώθηκε ότι το καταναλωτικό κοινό είχε αποφανθεί ότι το γάλα πρέπει να παραμείνει στην ίδια ημερομηνία στην οποία ήταν μέχρι τώρα και έτσι όπως το έχει συνηθίσει.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ένα γάλα είτε είναι μιας ημέρας είτε τριών ημερών είτε επτά ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία στους 71,7 βαθμούς. Σε αυτή την θερμοκρασία παστεριώνεται το γάλα. Επομένως αφού υφίστανται την ίδια επεξεργασία δεν μπορείς να το χαρακτηρίζεις «Μιας ημέρας» ή «Επτά ημερών» αφού είναι το ίδιο γάλα.

Πότε πιστεύετε ότι θα γίνουν τα εγκαίνια της καινούργιας μονάδας επεξεργασίας γάλακτος;

Η μονάδα επεξεργασίας γάλακτος είναι έτοιμη, έχουμε ολοκληρώσει τα έργα και πλέον γίνονται δοκιμές. Πιστεύω ότι από τις 22 Αυγούστου και μετά θα γίνει η τελική μετακόμιση των μηχανημάτων.

Θα μπορούσαμε ήδη να έχουμε ξεκινήσει, αλλά λόγω υψηλών θερμοκρασιών το έχουμε τραβήξει για μετά. Τα εγκαίνια πιθανότατα θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Την ημερομηνία θα την ορίσουμε πολύ σύντομα, καθώς αναμένουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την απάντηση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της ΕΒΟΛ.

Από την πλευρά μας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα καθορίσουμε πλέον την ημερομηνία, η οποία θα είναι εντός του Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου