ΤΟΠΙΚΑ

Δουλεύουν από το Βέλγιο για το Βόλο ~ Οι PEOPLE FOR GREECE ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

δουλεύουν-από-το-βέλγιο-για-το-βόλο-οι-peo-177281

Στα δύο χρόνια η δράση τους επεκτείνεται σε Μυτιλήνη, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα

Μία ολιγομελής άτυπη εθελοντική ομάδα μεταναστών στο Βέλγιο με ένα μικρό κινητό περίπτερο που εκθέτει ελιές, ελαιόλαδo και χειροτεχνίες, με αντίτιμο ποσά έως 5 το πολύ 10 ευρώ, καταφέρνει θαύματα στο έργο της κοινωνικής αλληλεγγύης στο Βόλο.

Πρόκειται για τους PeopleforGreece, οι οποίοι μέσα σε δύο χρόνια απέστειλαν στους κοινωνικούς φορείς του Βόλου από αυτή τη γωνιά της Βορειοδυτικής Ευρώπης δύο νταλίκες τρόφιμα μακράς διαρκείας, ένα ημιφορτηγό μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια ρούχα και αμέτρητα φάρμακα.

Με αποφασιστικότητα να βοηθήσουν το Βόλο, την Ελλάδα, σε αυτές τις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης, αισιοδοξία ότι θα επιτύχουν την αποστολή να προσφέρουν κοινωνική αλληλεγγύη και περίσσιο κουράγιο να είναι παρόντες σε κάθε γιορτή κοινωνικής αλληλεγγύης που τους δίνει πρόσβαση, οι PeopleforGreece κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου και πλέον ενισχύουν με χρήματα το ανθρωπιστικό έργο, υπερασπίζοντας και τα εθελοντικά κινήματα στην Ελλάδα και την πραγματική της οικονομία.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο έργο της εθελοντικής ομάδας είναι πολλή μεγάλη. «Ο φτωχός βοηθάει το φτωχό» εξηγεί το μέλος της Ιδρυτικής Ομάδας Κώστας Βαρδάκης. Άνθρωποι που έχουν περάσει από φτώχεια, ανθρακωρυχεία, ανεργία και μιζέρια. Ξέρουν τι σημαίνει να είναι άνεργος, ανασφάλιστος και φτωχός. Άνθρωποι που έφυγαν από την Ήπειρο τη δεκαετία του ’50 και του ’60, μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία και βέβαια εθελοντές από το Βέλγιο ευαισθητοποιούνται και εναποθέτουν το πενιχρό έστω υστέρημά τους και καταφέρνουν θαύματα.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι αυτή η άτυπη εθελοντική ομάδα μέσα στα δύο χρόνια δράσης της φτάνει σήμερα και ενισχύει όχι μόνο τους κοινωνικούς φορείς του Βόλου, όπως ξεκίνησε στην αρχή, αλλά και τους φορείς της Μυτιλήνης, της Δράμας, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και της Αθήνας;

Για τη δράση, τη δικτύωση και τα αποτελέσματα της αποστολής μιλάει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κώστας Βαρδάκης.

Ποιοι είναι οι People for Greece

Η ομάδα ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες το 2012 με την πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου και της Άννας Βαρδάκη. Μεγάλωσε χάρις σε γενναιόδωρους εθελοντές όπως μεταξύ άλλων η Μαρία Πετρανέλλη, η οποία δημιούργησε ένα κινητό περίπτερο μαζί με το σύζυγό της Ζαν – Φρανσουά και εθελοντών και συμπαραστατών στην Ανβέρσα, Μπρουζ, Σαρλερουά, Γκαντ, Λιέζ, Βερβιέ και άλλες πόλεις. Συνολικά μετρούν μόλις δέκα – δεκαπέντε άτομα.

«Είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών που γεννηθήκαμε έξω. Συμπαραστεκόμαστε σε διάφορες πρωτοβουλίες που στηρίζουν απόρους στην Ελλάδα χωρίς να κάνουμε διακρίσεις πολιτικές θρησκευτικές φυλετικές ή εθνικές. Το σύνθημά μας είναι αλληλεγγύη με το λαό για να αντεπεξέλθει στην οικονομική κρίση» εξήγησε ο κ. Βαρδάκης.

Οι εθελοντές είναι σε επαφή με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα (οι οποίοι καταγράφουν και κοινοποιούν τις ανάγκες τους) και στέλνουν εμβάσματα για την ικανοποίησή τους.

Το ιδρυτικό μέλος εξηγεί ότι: «Με τη χρηματική βοήθεια που μας εμπιστεύονται συνάνθρωποι με ευαισθησία στο Βέλγιο, αγοράζουμε στην Ελλάδα από παραγωγούς (αγρότες, ψαράδες, μελισσοκόμους κτλ) τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και τα παραδίδουμε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας.

Ο στόχος είναι διπλός: Να μπουν λεφτά στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί κοινωνικό έργο που στηρίζει τα θύματα της κρίσης.

Στηρίζαμε πέρυσι το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί. Στηρίζουμε όσο μπορούμε εκείνο το καταπληκτικό έργο που εκτελούν οι εθελοντές – ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας στην οδό Τοπάλη στο χώρο του Διαύλου. Μιλάμε για γιατρούς με καρδιά. Όχι για τραπεζίτες. Ο Σύλλογός τους μας προσέγγισε το Σάββατο που πέρασε εάν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά εμβολίων για παιδιά ανασφάλιστων. Οι People for Greece θα ανταποκριθούν. Αναμένουμε από τον Ιατρικό Σύλλογο καταγραφή αναγκών.

Ο αγώνας για την κοινωνική υγεία για την υγεία όλων είναι αγώνας ζωής» συμπληρώνει το ιδρυτικό μέλος.

Οι People for Greece αυτή τη στιγμή έχουν άριστη συνεργασία με το «Στέκι Αλληλεγγύης» στη Νέα Ιωνία, που όπως λέει ο κ. Βαρδάκης, έχουν άρτια οργάνωση και περίσσια καρδιά, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια στήριξε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Βόλου. «Ας επικοινωνήσει μαζί μας η νέα διοίκησή του από 1 του Σεπτέμβρη και μας κοινοποιήσει τις ανάγκες στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση: [email protected] προτρέπει ο ίδιος.

Επεκτείνεται το έργο

Το έργο της εθελοντικής ομάδας επεκτείνεται και εκτός συνόρων του Βόλου. Οι PeopleforGreece τις επόμενες μέρες θα παραδώσουν πηλιορείτικο ελαιόλαδο στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Κατερίνης. Χρηματικά ποσά στο πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη και στο φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης στην Αθήνα. «Ένα παιδί, ένας κόσμος» που παρέχει βοήθεια σε μονογονεϊκές οικογένειες και άνεργων μεταναστών.

Επιπλέον, άνοιξαν πανιά και στα νησιά. Όπως σημειώνει ο κ. Βαρδάκης: «Στηρίζουμε μία γυναικεία παραγωγική κοπερατίβα στη Μυτιλήνη που παρασκευάζει και παραδίδει μαρμελάδες και γλυκά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του νησιού. Αγοράζουμε ψάρια και πουλερικά από ντόπιους παραγωγούς στην Καλλονή για δωρεάν χορήγηση σε άπορους της Μυτιλήνης» προσθέτει ο ίδιος.

Το επόμενο διάστημα οι PeopleforGreece έχουν προγραμματίσει τη συμμετοχή του περιπτέρου τους σε δύο μεγάλες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στη «Γιορτή Βιβλίου» στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και στο χορό της Κοινότητας Κρητών Βελγίου.

Το συντονισμό της ομάδας θα έχει η σύζυγος του κ. Βαρδάκη, Άννα, καθώς ο ίδιος τοποθετήθηκε από την Υπηρεσία του για δύο χρόνια στη Διπλωματική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρεσβευτής – σύμβουλος.

Αποδέκτες του έργου των «PeopleforGreece» μπορούν να είναι όλοι οι φορεί – οργανώσεις – ιδρύματα – σύλλογοι που ασχολούνται με το έργο αλληλεγγύης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου, το Στέκι Αλληλεγγύης Νέας Ιωνίας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αγριάς, το Ορφανοτροφείο Βόλου, οι Άσπρες Πεταλούδες και ο Ξενώνας Αστέγων.

Το περίπτερο

Το περίπτερο της άτυπης εθελοντικής ομάδας είναι κινητό. Σε έκταση είναι όσο δύο τραπέζια και έχει τέντα. Οι εθελοντές στήνουν κάθε τρίτη Κυριακή το περίπτερο σε γιορτές κοινωνικής αλληλεγγύης. Εκθέτουν λάδι, ελιές, παραδοσιακά γλυκά. Εκτός των προαναφερόμενων εκθέτουν και αναψυκτικά όπως λεμονάδα ΕΨΑ που προμηθεύονται από την Αγριά επιστρέφοντας τη διαφορά χρημάτων. Επιπλέον χειροτεχνίες όπως φυλαχτά κ.α.

Όπως εξηγεί το ιδρυτικό μέλος «Ζητάμε ένα ευρώ για την ομάδα και τους εξηγούμε ότι είναι για τα κοινωνικά παντοπωλεία για να αγοράσουμε τρόφιμα από τους παραγωγούς. Και μαζεύονται πολλά χρήματα γιατί ο φτωχός κόσμος δίνει. Δεν πουλάμε τίποτα πάνω από 5 ευρώ. Διότι ο φτωχός δεν μπορεί να δώσει παραπάνω.

Το ίδιο κάνουμε και με την ΕΨΑ. Την αγοράζουμε με μεταφορικά 65 λεπτά την πουλάμε 1,5 ευρώ. Η διαφορά ξαναγυρίζει στην Ελλάδα. Πουλάμε πάρα πολύ απλά πράγματα το πολύ δέκα ευρώ. Και πηγαίνουμε σε μεγάλες εκδηλώσεις όπου ξέρουμε ότι θα συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμος» προσθέτει ο κ Βαρδάκης.

Κέρδισαν την εμπιστοσύνη

Στην αρχή το περίπτερο συγκέντρωνε ρούχα και τρόφιμα. Όπως εξηγεί το ιδρυτικό μέλος, «θέλαμε να μας γνωρίσει ο κόσμος στο Βέλγιο και να μας εμπιστευτεί. Να μην έχει φοβία. Αν δεν έχεις στείλει φωτογραφίες, εάν δεν έχεις ανοίξει σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αν δεν στέλνεις πιστοποιητικά παραλαβής, ευχαριστήριες επιστολές ο κόσμος δεν σ εμπιστεύεται. Κυνηγούσαμε στο Βόλο να μας στείλουν ευχαριστήριες επιστολές ώστε να πείσουμε για την αποστολή μας.

Τώρα που μας γνώρισαν μας διαθέτουν σιγά σιγά και χρήματα, γεγονός που μας διευκολύνει αφάνταστα. Διότι να στέλνεις από πάνω ένα κοντέινερ είναι ολόκληρη διαδικασία. Συγκεντρώνουμε λοιπόν χρήματα και τα φέρνουμε εμείς οι ίδιοι το καλοκαίρι ή τα στέλνουμε με έμβασμα στους φορείς με τους οποίους έχουμε ήδη συνεργασία» καταλήγει.

Το ζεύγος εθελοντών Βαρδάκη

Από την εκδήλωση αλληλεγγύης για τον ελληνικό λαό στις 28 Ιουνίου 2014 στις Βρυξέλλες. Το περίπτερο των People for Greece αποτελούν οι Stefaan Jean Francois, Μαρία Πετρανέλλη και Αννα Βαρδάκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου