ΤΟΠΙΚΑ

Στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα

στο-λευκό-οίκο-ο-μπαράκ-ομπάμα-851206

Με χαμόγελα και θερμές χειραψίες έγιναν δεκτοί στο Λευκό Οίκο από τον Τζορτζ και τη Λόρα Μπους, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, Μισέλ Ομπάμα.
Ο νέος πρόεδρος και ο απερχόμενος πρόεδρος είχαν κατ ιδίαν συνομιλία και συζήτησαν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και άλλα ανοιχτά ζητήματα. Πάντως δεν έχει προγραμματιστεί να κάνουν μαζί δηλώσεις.
Τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Μπους αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου όσον αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και τονίζουν ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει τις 73 ημέρες που απομένουν για την αλλαγή στο Λευκό Οίκο.
«Αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε μόνο ένα πρόεδρο τη φορά και ο πρόεδρος Μπους ηγείται της κυβέρνησης, θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα δουλειά από τις 20 Ιανουαρίου, γιατί δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης την ανάγκη να αποτελέσουν παρελθόν οι αντιπαραθέσεις της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας και κάλεσε σε συστράτευση καθώς «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες προκλήσεις σε διάστημα μίας ζωής».
Σε ό,τι αφορά στο Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι υπόσχεται την πλήρη απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων μέσα σε 16 μήνες, αν και θα παραμείνει ένα μικρό τμήμα για τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού.
Προς το παρόν η Βαγδάτη καλωσορίζει την εκλογή του Ομπάμα και δηλώνει τη στήριξή της στα σχέδια για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι είχε ήδη σκληρές διαπραγματεύσεις με την απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση για το ίδιο θέμα, οι οποίες κατέληξαν σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.
Με την επίσημη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ακυρώσει έως και 200 διατάγματα της κυβέρνησης Μπους, βάσει δήλωσης του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της ομάδας που ετοιμάζει τη μετάβαση Ομπάμα στην προεδρία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ανατρέψει άμεσα πολιτικές της κυβέρνησης Μπους που αφορούν στην έρευνα στα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, την πρόληψη του AIDS, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις γεωτρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές, δηλώνουν στενοί συνεργάτες του.
Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται σε μια «μαύρη λίστα» με 200 διατάγματα και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους, την οποία συνέταξαν οι περίπου 48 σύμβουλοι της μετάβασης, υποστήριζε την Κυριακή άρθρο της Washington Post, επικαλούμενο σύμβουλο του Ομπάμα που διατηρεί την ανωνυμία του.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της ομάδας μετάβασης, δήλωσε ότι ο Ομπάμα μπορεί να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα για να ακυρώσει αποφάσεις του Μπους, οι οποίες δεν είχαν περάσει στη νομοθεσία, ακόμα και χωρίς να περιμένει την έγκριση του Κογκρέσου.
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους υποδέχτηκαν τους επισκέπτες τους – που έφτασαν περίπου 10 λεπτά νωρίτερα- μόλις βγήκαν από τη λιμουζίνα που τους μετέφερε στον Λευκό Οίκο και άρχισαν αμέσως να τους δείχνουν το χώρο. Μετά από μία σύντομη βόλτα στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο απερχόμενος και ο εκλεγμένος πρόεδρος κατευθύνθηκαν για το Οβάλ Γραφείο.
Παράλληλα η Λόρα Μπους ξενάγησε την κυρία Ομπάμα στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της Πρώτης Οικογένειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου