ΤΟΠΙΚΑ

Απόσυρση ληγμένων φυτοφαρμάκων από τη διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου

απόσυρση-ληγμένων-φυτοφαρμάκων-από-τ-179000

Εγινε συλλογή από ειδικούς και θα καταστραφούν σύμφωνα με όλες τις περιβαλλοντικές προβλέψεις

Την καταστροφή φυτοφαρμάκων παλαιότερων ετών (πέραν των 15 ετών), αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου από τις αποθήκες της μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα κλήθηκαν ειδικοί γεωπόνοι προκειμένου να αποφανθούν αν μπορεί να γίνει χρήση των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Οι ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ημερομηνία λήξης των φυτοφαρμάκων είχε παρέλθει και οποιαδήποτε χρήση τους θα ήταν επικίνδυνη. Οι ίδιοι εισηγήθηκαν στην διοίκηση της ΕΑΣ να γίνει περισυλλογή και καταστροφή των φυτοφαρμάκων. Επειδή η ποσότητα ήταν μεγάλη (5 έως 6 τόνοι) αποφασίστηκε η καταστροφή των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων να γίνει σύμφωνα με όλους τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες.

Κλήθηκαν ειδικές εταιρίες και μετά από προσφορά επελέγη συγκεκριμένη εξειδικευμένη εταιρία η οποία αποθήκευσε το σύνολο των φυτοφαρμάκων σε ειδικούς σάκους, προκειμένου να αποσταλούν σε χώρο καταστροφής στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία.

Η Διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού, διαβλέποντας τους σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την κακή διαχείριση ληγμένων φυτοφαρμάκων, προέβη σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες. Έστω και αν η επιλογή αυτή κόστιζε ακριβότερα έναντι οποιαδήποτε άλλης πρόχειρης και έκνομης ενέργειας για την καταστροφή των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, ελήφθησαν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα της προστασία του περιβάλλοντος και μόνο.

Με την ευκαιρία αυτή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου απευθύνθηκε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και επεσήμανε την ανάγκη να συμβουλεύονται τους ειδικούς για την ενδεικνυόμενη διαχείριση τέτοιων αποθεμάτων που πιθανώς διαθέτουν στους αποθηκευτικούς τους χώρους.

Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, αγρότες και αστούς, ιδιαίτερα όμως για μας τους αγρότες αποτελεί την περιουσία μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύουμε από κάθε κίνδυνο και αλόγιστη συμπεριφορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου